Siirry sisältöön

3/2007

Agricola ja liturgian kieli

Taru Kolehmainen

Kuluvana Agricolan juhlavuonna on hämmästelty, kuinka vähän kieli lopultakin on muuttunut hänen ajoistaan runsaan neljänsadan …

Artikkeli

Aloite seksistisen kielen karsimiseksi

Suomen kielen lautakunta käsitteli kokouksessaan 14.5.2007 Mila Engelbergin ja Kaisa Karppisen aloitetta, jossa he pyytävät …

Suomen kielen lautakunta

Helsinki kieliyhteisönä

Riitta Eronen

Helsingin kielioloista kerrotaan kaunokirjallisuudessakin. ”Satakaksikymmentä tuhatta ihmistä Helsingissä, kun synnyin, kolme kieltä katujen kulmauksissa…”, kirjoitti …

Kieli yhteiskunnassa

Itäsuomalaisten ja stadilaisten murrekäsityksiä

Marjatta Palander

Suomalaisilla on asuinpaikasta riippumatta paljolti samanlaisia mielikuvia eri alueilla puhuttavista murteista. Tämä käy ilmi 1990-lopulla …

Artikkeli

Joskus on paikallaan suorittaa

Jari Sivonen

Yksi substantiivivaltaisen kapulakielen tyypillisimpiä edustajia on verbi suorittaa. Kielenhuollon opaskirjoissa on runsaasti esimerkkejä virkkeistä, joissa …

Artikkeli

Kasvien nimissä elämän koko kirjo

Raija Moilanen

Mistä kasvi saa nimensä? Mitä tarinoita liittyy esimerkiksi pietaryrtin nimeen ja ulkonäköön? Mihin tauteihin pietaryrttiä …

Kieli yhteiskunnassa

Kiista eräiden mittailmausten lyhentämisestä

Taru Kolehmainen

Kielenhuollon historiasta esitellään tällä kertaa kiista, joka käytiin sentti-alkuisten mittayksiköiden lyhenteistä. Samassa yhteydessä keskusteltiin myös …

Kieli yhteiskunnassa

Kortsuravi ja partakortti – mietteitä suomen kielestä Viron matkailualalla

Tiina Maripuu

Matkailu on Virossa keskeinen elinkeino ja suomalaiset edelleenkin virolaisille tärkeä asiakasryhmä. Lähimenneisyydessä on yksi jos …

Kieli käytössä

Länttä ja itää – suomen murteiden ryhmittelyä

Heikki Hurtta

Kansalla on omat käsityksensä murteista, niiden puhuma-alueista ja nimityksistä, kuten edellä olevasta Marjatta Palanderin kirjoituksesta …

Artikkeli

Molekyylikokin keittiössä

Minna Haapanen

Suomenkin huippuravintoloissa voi jo maistella uuden villityksen, molekyyligastronomian (eli arkisemmin laboratoriogastronomian, molekyylikokkauksen tai tiedekokkauksen), aikaansaannoksia. …

Artikkeli