3/2007
Agricola ja liturgian kieli
Taru Kolehmainen
Kuluvana Agricolan juhlavuonna on hämmästelty, kuinka vähän kieli lopultakin on muuttunut hänen ajoistaan runsaan neljänsadan …
Vanha kirjakieli
Aloite seksistisen kielen karsimiseksi
Suomen kielen lautakunta käsitteli kokouksessaan 14.5.2007 Mila Engelbergin ja Kaisa Karppisen aloitetta, jossa he pyytävät …
Suomen kielen lautakunta
Helsinki kieliyhteisönä
Riitta Eronen
Helsingin kielioloista kerrotaan kaunokirjallisuudessakin. ”Satakaksikymmentä tuhatta ihmistä Helsingissä, kun synnyin, kolme kieltä katujen kulmauksissa…”, kirjoitti …
Julkaisuja
Itäsuomalaisten ja stadilaisten murrekäsityksiä
Marjatta Palander
Suomalaisilla on asuinpaikasta riippumatta paljolti samanlaisia mielikuvia eri alueilla puhuttavista murteista. Tämä käy ilmi 1990-lopulla …
Murteet ja slangi
Joskus on paikallaan suorittaa
Jari Sivonen
Yksi substantiivivaltaisen kapulakielen tyypillisimpiä edustajia on verbi suorittaa. Kielenhuollon opaskirjoissa on runsaasti esimerkkejä virkkeistä, joissa …
Sananvalinta
Kasvien nimissä elämän koko kirjo
Raija Moilanen
Mistä kasvi saa nimensä? Mitä tarinoita liittyy esimerkiksi pietaryrtin nimeen ja ulkonäköön? Mihin tauteihin pietaryrttiä …
Julkaisuja
Kiista eräiden mittailmausten lyhentämisestä
Taru Kolehmainen
Kielenhuollon historiasta esitellään tällä kertaa kiista, joka käytiin sentti-alkuisten mittayksiköiden lyhenteistä. Samassa yhteydessä keskusteltiin myös …
Kielenhuollon historia ja periaatteet
Kortsuravi ja partakortti – mietteitä suomen kielestä Viron matkailualalla
Tiina Maripuu
Matkailu on Virossa keskeinen elinkeino ja suomalaiset edelleenkin virolaisille tärkeä asiakasryhmä. Lähimenneisyydessä on yksi jos …
Kieli ja työelämä
Länttä ja itää – suomen murteiden ryhmittelyä
Heikki Hurtta
Kansalla on omat käsityksensä murteista, niiden puhuma-alueista ja nimityksistä, kuten edellä olevasta Marjatta Palanderin kirjoituksesta …
Murteet ja slangi
Molekyylikokin keittiössä
Minna Haapanen
Suomenkin huippuravintoloissa voi jo maistella uuden villityksen, molekyyligastronomian (eli arkisemmin laboratoriogastronomian, molekyylikokkauksen tai tiedekokkauksen), aikaansaannoksia. …
Erikoisalojen sanat