Siirry sisältöön

2014

Ajatusviiva ja välit

Suvi Syrjänen

Kysymys: Ajatusviivan ympärillä käytetään joskus sanavälejä, joskus ei. Onko tähän ohjetta? Vastaus: Ajatusviivaa käytetään eri …

Kysyttyä

Alkaa tehdä ja alkaa tekemään rinnakkain yleiskielessä

Sari Maamies

Suomen kielen lautakunta päätti kokouksessaan 31. tammikuuta 2014, että rakenne alkaa tekemään, alkaa menemään on …

Suomen kielen lautakunta

Amerikan herkkuja: kronitsi

Liisa Nuutinen

Tämän vuoden maaliskuussa lehdet uutisoivat amerikkalaisen hittiherkun saapuneen Suomeen. Nyt meilläkin on päästy maistamaan uppopaistettua, …

Uudissanat

Apua musiikista kirjoittavalle

Taru Kolehmainen

Musiikin kieli on kansainvälistä, ja niinpä musiikista kirjoittava joutuu usein pohtimaan etenkin lainasanojen käyttöön liittyviä kysymyksiä.

Erikoisalojen sanat

Baltialainen ja pohjanmaalainen

Sari Maamies

Kysymys: Sanakirja mainitsee adjektiivit balttilainen ja pohjalainen. Voiko käyttää myös muotoja baltialainen ja pohjanmaalainen? Vastaus: …

Kysyttyä

Elämä janottaa

Riina Klemettinen

Suomalaisten alkoholinkäyttöä tavataan luonnehtia humalahakuiseksi. Ja totta tosiaan: pullon henki näyttää auttavan tilanteessa kuin tilanteessa. …

Sanonnat ja fraasit

Energiaprosentti

Elli-Noora Virkkunen

Kysymys: Miten lyhennetään sana energiaprosentti? Vastaus: Energiaprosentti on yleistyvä termi ravitsemusalalla, ja sillä tarkoitetaan tietyn …

Kysyttyä

Etunimien taivutus: Sammon vai Sampon?

Lasse Hämäläinen

Sammon vai Sampon? Ebban vai Eban? Ilmarien vai Ilmareitten? Etunimien taivuttamiseen vaikuttaa ensisijaisesti niiden sanarakenne, mutta on myös poikkeuksia.

Henkilönnimet

Etupainoisia lauseita

Jussi Pahikkala

Yleisin suomenkielinen lausetyyppi on sellainen, jossa lauseen taipuva verbi, finiittiverbi, on toisena jäsenenä, esimerkiksi  harmaa …

Rakenteet

Huoletonta kielenhuoltoa

Eero Voutilainen

Kielenhuollon ja oikeinkirjoituksen kysymykset ovat olleet vuonna 2014 vahvasti esillä julkisessa keskustelussa. Erityisen kiivaasti niistä …

Julkaisuja