Siirry sisältöön

2/2020

Aktiivilukijoita ja satunnaisia vierailijoita
Kielikellon lukijakyselyn antia

Sari Maamies

Kielikellon lukijakysely toteutettiin verkossa maaliskuussa 2020, ja siihen vastasi tuhat lukijaa. Juttujen sisältöön ja laatuun oltiin tyytyväisiä, mutta verkkolehden ulkoasu ja käytettävyys jakoivat mielipiteitä.

Kielenhuollon historia ja periaatteet

Elämmekö tyyristä aikaa?

Elina Heikkilä

Kysymys Mitähän mahtaa tarkoittaa ilmaisu tiurisaika, joka esiintyy ainakin 1500-loppuun ajoitetusssa ”Yx kijtossana” ‑nimisessä asiakirjassa? …

Sanojen taustaa

Haavoittua ja loukkaantua

Riitta Hyvärinen

Kysymys Ovatko verbit loukkaantua ja haavoittua toistensa synonyymeja? Voiko uutistekstissä sanoa, että mies loukkaantui ampumavälikohtauksessa, …

Merkitys

Kalliin ajan tekstejä

Sari Maamies

Maaliskuun 2020 puolivälistä lähtien myös Kotimaisten kielten keskus on toiminut pääosin etäyhteyksin, kukin asiantuntija omassa …

Toimitukselta

Keuhkot kurkussa

Tarja Korhonen

Nykykielessä kurkkuun hyppää yleensä sydän, mutta kansankielessä myös keuhkot voivat vaihtaa paikkaa. Keuhkoihin liittyy paljon sanontoja, ja sanalla on myös paljon erilaisia murremuotoja. Paikoin käytössä on tyystin eri sanakin, tävyt.

Murteet ja slangi

Korona on muutakin kuin virus

Kirsti Aapala, Klaas Ruppel

Koronan juuret ovat monen muun vierassanan tapaan latinassa. Sieltä se on levinnyt lukuisiin kieliin, saanut uusia merkityksiä ja joskus muuntunut muodoltaankin.

Sanojen taustaa

Koronasuosta parvekevappuun – uudissanoja kahden metrin yhteiskunnasta

Riikka Tervonen

Koronakeväänä 2020 on syntynyt runsaat määrät uudissanoja. Myös jo olemassa olleet sanat ovat saaneet uusia käyttötapoja, ja eräiden erikoisalojen sanat ovat nousseet kaikkien tietoisuuteen.

Uudissanat

Kutsupuhuja, juhlapuhuja, plenaaripuhuja ja plenaristi

Henna Makkonen-Craig

Kysymys Mikä on sopiva suomenkielinen ilmaus tieteellisen konferenssin pääpuhujille? Englanniksi käytössä on sana keynote speaker, …

Sananvalinta

Auditorion penkkirivejä ja yleisöä kuvattuna ylhäältä.

Lentsu ja muut läänintaudit

Anna Ryödi

Vieraasta kielestä lainattua taudinnimeä ei helposti tule yhdistäneeksi sen taustalla oleviin kansanomaisiin uskomuksiin. Asiaa lähemmin tarkastellessa kuitenkin huomaa, että latinalaisperäinen influenssa ei ole taustaltaan sen tieteellisempi kuin suomalainen karannainenkaan.

Murteet ja slangi

Mistä karanteeni-sana on tullut?

Kirsti Aapala

Kysymys Mistä ja milloin karanteeni-sana on tullut suomen kieleen? Vastaus Karanteenia eli eristämistä tarkoittava sana …

Sanojen taustaa