2/1994
”Orkkideoja” ja ”kanttarelleja”. Yksinkertainen vai kaksoiskonsonantti vierassanoissa?
Terho Itkonen
Otsikkosanojani sitoo yhteen kaksi seikkaa. Kummankin tarkoitteet kuuluvat kasvikuntaan, ja kumpaakin kuulee usein äännettävän toisin …
Artikkeli
etämyynti
Sari Maamies
Suositettu termiksi kaupankäynnille, jossa myyjä ja ostaja (kuluttaja) eivät kohtaa (esim. posti-, puhelin- ja TV-myynti).
Kysyttyä
exit poll
Sari Maamies
Mielipidetutkimus, jossa vaalipaikalta poistujalta kysytään, ketä hän äänesti. Suomalaiseksi vastineeksi on ehdotettu mm. ilmauksia äänestyspaikkakysely, …
Kysyttyä
faksi
Sari Maamies
Puhelinneuvonnassa toistuu jatkuvasti kysymys, mikä on suositeltavin vaihtoehdoista telefax, fax, faksi, telekopio. Suosittelemme muotoja telekopio …
Kysyttyä
front office
Sari Maamies
Julkishallinnossa sovellettava ns. ”yhden luukun periaate”: asiakas saa hoidettua kaikki asiansa samassa paikassa. Suomeksi voidaan …
Kysyttyä
joutsenmerkki
Sari Maamies
Pohjoismainen ympäristömerkki, jonka kirjoitusasusta on näkynyt kirjavaa käytäntöä. Päädyttiin suosittamaan pientä alkukirjainta sekä yhteen kirjoittamista …
Kysyttyä
Kielenhuolto ja kielellinen seksismi. Pitäisikö puhemiehestä tehdä puheenjohtaja?
Ulla Tiililä
Euroopan neuvoston suosituksen mukaan sen jäsenvaltioiden pitäisi edistää sellaisen kielen käyttöä, joka parantaa miesten ja …
Tunteet ja asenteet
Komiteanmietintöjen välittämät mielikuvat – kurkistus virkakielen kääntöpuolelle
Mari-Erika Rovasalo
Virkakieltä ja sen ongelmia on käsitelty viime vuosina monissa Kielikellon numeroissa (3/92, 4/92, 2/93 ja 3/93). Mari-Erika Rovasalon näkökulma virkakieleen on uudenlainen. Hän tarkastelee virkakielen metaforia eli kielikuvia ja pohtii mielikuvien merkitystä. Miten virkakielen synnyttämät mielikuvat vaikuttavat lukijan tapaan hahmottaa todellisuutta?
Artikkeli