1/2007
Rucolaa vai sinappikaalia?
Liisa Nuutinen
Rakkaalla kasvilla voi olla monta nimeä. Luonnossa kasvavat isohietasinappi ja sinappikaali, mutta kaupasta me ostamme …
Artikkeli
Ruoasta kirjoittavan oikeinkirjoituskysymyksiä
Riitta Eronen, Sari Maamies
Ruoasta kirjoittavan oikeinkirjoitusongelmat koskevat tavallisesti alkukirjaimen kokoa sekä yhteen ja erikseen kirjoittamista, usein myös sanojen …
Kirjoitusasu ja ääntäminen
Ruoka-alan vierassanoja A–J
Eija-Riitta Grönros, Minna Haapanen, Leena Joki, Liisa Nuutinen, Marjatta Vilkamaa-Viitala
Tähän sanastoon on koottu ruoka-alan uusia ja vanhojakin vierassanoja. Ne eivät kuulu monenkaan jokapäiväiseen sanavarastoon, …
Artikkeli
Ruoka-alan vierassanoja K–Z
Eija-Riitta Grönros, Minna Haapanen, Leena Joki, Liisa Nuutinen, Marjatta Vilkamaa-Viitala
Sanaston käyttö ja rakenne on selostettu kirjoituksessa Ruoka-alan vierassanoja A–J (ks. Lue myös). K kaki …
Artikkeli
Ruokakello kutsuu taas
Riitta Eronen
Tämä Kielikello-lehden numero on ruoka-alan kieltä käsittelevä teemanumero. Vastaavia ”Ruokakelloja” on ilmestynyt aiemmin kahdesti: ensimmäinen …
Toimitukselta
Ruutaa poleijan kanssa
Pirkko Kuutti
Varhaisimmat suomenkieliset ruokaohjeet ovat Mikael Agricolan kirjoittamia. Hänen vuonna 1544 ilmestyneen Rukouskirjansa alussa on kalenteriosasto, …
Artikkeli
Suolaista ja makeaa – tulokkaita sokeri- ja suolahyllyillä
Minna Haapanen
Pala-, rae-, hieno- ja tomusokeri ovat vanhoja tuttuja valkoisia sokereita. Tuttuja ovat myös vanilja- ja …
Artikkeli
Tuletko teelle?
Leena Joki
Kahvi on suomalaisten lempijuoma, mutta maailmanlaajuisesti tee on kahvia suositumpaa. Meilläkin tämän terveysvaikutteisen juoman suosio on kasvussa, ja nykyään teenjuojille on iso joukko laatuja mistä valita.
Artikkeli
Uusien vierassanojen kirjoitusongelmia
Marjatta Vilkamaa-Viitala
Uusia sanoja muista kielistä lainautuu meille koko ajan, ei vähiten ruoka-alalle. Miten ne saadaan osaksi mahdollisimman luontevaa suomea?
Artikkeli