Siirry sisältöön

1/2007

Haasteena keittokirjat ja ruokalistat

Riitta Eronen

Päivittäin kohtaamistamme monista teksteistä ovat tuttuja ruokalistat ja ruoanvalmistusohjeet. Niitä ja niiden kieltä pohtivat tässä …

Erikoisalojen sanat

Hedelmätiskillä

Raija Lehtinen

Hedelmä- ja vihannestiskejä nimitettiin hevitiskeiksi myymäläkielessä jo kymmenen vuotta sitten, kun Kielikellossa käsiteltiin erikoishedelmien nimiä. …

Artikkeli

Iloinen kieliuutinen

Sellaiset uusvanhat ravintoloiden nimet kuin Rytmi, Sävel ja Kipinä ovat yleistyneet viime vuosina. On hauskaa, …

Artikkeli

Kemiaa haarukan nokassa

Tarja Riitta Heinonen

Ennen vanhaan aikaansa seuraava ihminen oli muotitietoinen, nyt hän on hiilihydraattitietoinen. Vähähiilihydraattiset ruokavaliot ovat muutaman …

Artikkeli

Lautasellinen etiikkaa

Riitta Hyvärinen

Syöminen ei enää pitkään aikaa ole ollut sitä, että saadaan vatsa täyteen tai ruista ranteeseen. …

Artikkeli

Lähdetkö kahville?

Sari Vaula

Kahville meno ei ole nykyään yhtä yksinkertaista kuin ennen vanhaan, jolloin piti vain valita ”pieni tai iso kahvi”. Nyt pitää tietää esimerkiksi, mikä ero on caffè lattella ja café au lait’lla.

Artikkeli

Millainen on keskiaikainen mansikka?

Marjatta Palander

Sanalla keskiaikainen on suomen kielessä vanhastaan merkitys ’keskiaikaan kuuluva, sen mukainen, siltä peräisin oleva’. Tämä …

Kysyttyä

Mistä tulee kaarnikka?

Kirsti Aapala

Kotimaisten käyttömarjojen joukkoon on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana hivuttautunut kaarnikka. Moni tietää jo, ettei kyseessä …

Kysyttyä

Painonhallintaa

Anni Ketola

Syöminen ei ole helppoa, sillä arki on täynnä karikoita, joihin painonhallitsija helposti törmää. Siksi aikakauslehdet …

Sanat

Pikkupaloja vierailta mailta

Minna Haapanen, Inkaliisa Vihonen

Ruokakulttuurille on ominaista nopea muuttuminen ja uusien vaikutteiden omaksuminen. Suomeenkin on tullut muista maista muun …

Artikkeli