Sanotaanko kolmevuotias vai kolmivuotias, neljämetrinen vai nelimetrinen, seitsemänkiloinen vai seitsenkiloinen, kymmenenkertainen vai kymmenkertainen? Tästä asiasta on ollut kirjoitus Kielikellon ensimmäisessä, vuonna 1968 ilmestyneessä numerossa ja uudelleen vielä vuonna 1974 ilmestyneessä numerossa 7. Kielitoimistosta näitä vaihtoehtoja kysellään niin usein, että asia on syytä palauttaa mieleen.
Lukusanoista kolme, neljä, seitsemän ja kymmenen käytetään perusmuodosta poikkeavaa muotoa silloin, kun ne ovat yhdyssanan määriteosana: kolmi-, neli-, seitsen- ja kymmen-. Tällaisten erityisten yhdyssanamuotojen lisäksi käytetään myös, joskin harvoin, lukusanan tavallisen perusmuodon sisältäviä yhdyssanoja (kolmevuotias, seitsemänkiloinen). Lyhempää ns. yhdyssanamuotoa suositellaan seuraaviin kahteen tapausryhmään.
1) Lyhyt asu on tavallinen sellaisissa yhdyssanoissa joissa määriteosa on yhdistämätön lukusana, esimerkiksi kolmiloikka, kolmihaarainen, neliapila, nelivetoinen, seitsenottelu, seitsenkielinen, kymmenjärjestelmä, kymmenkertainen. Adjektiiveista käytetään jonkin verran myös pitempää muotoa (seitsemänhenkinen, kolmenkertainen), mutta yhdyssanamuoto (seitsen-, kolmin-) on niissäkin tavallisempi.
2) Enimmäkseen lyhyttä muotoa käytetään silloin, kun yhdyssanan alkuosa palautuu sentyyppiseen lukusanaan kuin neljätoista, kolmesataa, kymmenentuhatta, siis lukusanaan, jossa on nominatiivi + partitiivi. Käytetään siis tällaisia muotoja: kolmitoistajäseninen, nelikymmenvuotias, seitsensatakertainen, kymmentuhatvuotinen.
Pitkämuotoisia ovat sellaiset yhdyssanat, joiden määriteosana olevassa lukusanassa on eri lukuyksiköitä (ykkösiä, kymmeniä, satoja jne.), esimerkiksi neljäkymmentäkolmevuotias, kolmesataaseitsemänkymmentäkertainen. Pitkämuotoisia ovat myös vuosisataa tarkoittavat sanat, esimerkiksi tuhatseitsemänsataaluku.
Myös lukusanasta tuhat on kielessä kaksi muotoa. Yksinään käytetään joko muotoa tuhat tai harvinaisempaa muotoa tuhannen: tuhat miestä, tuhannen miestä. Yhdyssanojen alkuosana on aina lyhyt muoto tuhat: tuhatkunta, tuhatvuotinen.