Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Vesa Heikkinen

Huippuja ja huiputtajia

Vesa Heikkinen

Olin kavereiden kanssa parikymmentä vuotta sitten pilkkireissulla Luirojärvellä. Elettiin toukokuuta, ja hiihtokelit olivat Saariselällä mainiot. …

Merkitys

Genrevoimat valloillaan
tietoisuutta tarvitaan

Vesa Heikkinen

Kielenkäytössä ja muussa toiminnassamme vaikuttaa monenlaisia voimia, myös sellaisia, joiden olemassaoloa emme tiedosta ja joita emme pysty täysin hallitsemaan. Vähäisin ei ole genren voima.

Tekstit, tekstilajit ja tyyli

Genreaakkosia

Vesa Heikkinen

Aihe. Yhtä ja samaa aihetta on yleensä mahdollista käsitellä monenlaisissa tekstilajeissa. Aiheeseen liitettävät tyypilliset merkitykset …

Tekstit, tekstilajit ja tyyli

Jokapäiväiset genrepulmamme

Vesa Heikkinen

Genret eli tekstilajit auttavat ihmisiä toimimaan keskenään, mutta niihin liittyy myös monenlaisia ongelmia. Jo perusolemukseltaan …

Tekstit, tekstilajit ja tyyli

Kieliopista genreoppiin

Vesa Heikkinen

Genre, mitä se on? Kysymykseen vastataan yhdeksänkymmenen tutkijan voimin Kotuksen kahdessa tekstilajeja käsittelevässä uutuusjulkaisussa.

Julkaisuja

Onko laki sama kaikille?
Lakitekstien viittaukset

Vesa Heikkinen, Hanna Hämäläinen

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite selkeyttää säädöskieltä. Tavoitetta tukee Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa meneillään oleva tutkimus, joka koskee lakiteksteihin sisältyviä viittauksia toisiin teksteihin ja itseensä. Millaiset mahdollisuudet kansalaisilla on ymmärtää tällaisia ”tekstitekstejä”?

Virka- ja lakikieli

Eduskuntaryhmiltä ymmärrystä virkakielilähetystölle

Vesa Heikkinen

Virkakielen parantaminen pitää saada seuraavan hallituksen ohjelmaan. Tätä vaatimusta vauhditettiin loppuvuodesta eduskunnassa. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen …

Virka- ja lakikieli

Säädökset syyniin

Vesa Heikkinen

Elämämme oikeudellistuu. Yhä uusia asioita tuodaan oikeudellisen sääntelyn piiriin ja yhä uusille ongelmille haetaan oikeudellisia ratkaisuja. Mutta ymmärrämmekö me säädöksiämme? Tätä selvitetään nyt Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kolmivuotisessa hankkeessa.

Virka- ja lakikieli

Silminnähtäviä merkityksiä?

Vesa Heikkinen

Missä kieli on kiinni, mistä merkitykset riippuvat? Miten tekstin asettelu, kuvitus, ulkoasu tai yleisemmin materiaalinen olemus vaikuttavat siihen, millaisia merkityksiä tekstistä tulkitaan?

Tekstit, tekstilajit ja tyyli

Ymmällään verokielestä – ja sen ymmärtää

Vesa Heikkinen

Verotus on edelleen monimutkaista, ja niin verolomakkeita kuin niiden täyttöohjeitakin pidetään usein mutkikkaina ja vaikeaselkoisina. Mistä tällaiset tuntemukset kumpuavat? Miksi lomakkeiden ja ohjeiden tekstit tuskastuttavat? Eihän kukaan tahallaan tekee virkateksteistä kapulakielisiä?

Artikkeli