Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Taru Kolehmainen

Ylioppilaskokelaiden oikeinkirjoituksesta

Taru Kolehmainen

Miten nykyiset ylioppilaskokelaat hallitsevat oikeinkirjoituksen perusasioita? Äidinkielen ylioppilaskokeiden tarkastaja näkee koulunsa päättävien kirjoitustaitojen koko kirjon.

Kielen opetus ja oppiminen

Evankelisluterilainen: suosituksen taustaa

Taru Kolehmainen

Suomen kielen lautakunta keskusteli kirkon nimen kirjoitusasusta 13.10.1986 Taru Kolehmaisen alustuksen perusteella. Ohessa Taru Kolehmaisen selvitys nimen ja suosituksen taustasta.

Keskustelua

Elämäkerta vai ”elämänkerta”?

Taru Kolehmainen

Kysymys: Kielenhuollon oppaiden mukaan sanassa elämäkerta alkuosan tulee olla nominatiivissa, siis elämä. Kuitenkin yleisesti näkee …

Kysyttyä

Raamatun kieltä eri suuntiin

Taru Kolehmainen

Suomen kirjakielen perusta on Raamatun kielessä, jota on kehitetty ja ohjailtu koko suomenkielisen Raamatun historian. Kuka kieltä on ohjannut ja mihin suuntaan?

Kääntäminen ja tulkkaus

Apua musiikista kirjoittavalle

Taru Kolehmainen

Musiikin kieli on kansainvälistä, ja niinpä musiikista kirjoittava joutuu usein pohtimaan etenkin lainasanojen käyttöön liittyviä kysymyksiä.

Erikoisalojen sanat

Minne säestäjät kadonneet?

Taru Kolehmainen

Musiikista kirjoittavan ongelmia on tätä nykyä se, että kielestä puuttuu keskeinen musiikkitermi, jota tarvitaan ilmaisemaan …

Erikoisalojen sanat

Häirikkö ja kokoustaa

Taru Kolehmainen, Hannes Mäntyranta

Taru Kolehmainen kirjoitti Kielikellossa 4/2012 mm. häirikkö-sanan taustasta. Hän mainitsee, että sanan olisi tuonut kieleen …

Keskustelua

Eläköityä ja muita ongelmasanoja

Taru Kolehmainen

Taru Kolehmainen on ollut kielenhuollon näköalapaikalla neljäkymmentä vuotta. Hän tarkastelee tuona aikana tapahtunutta kielenhuollon muutosta yhdestä konkreettisesta näkökulmasta: miten eräät kielenhuollossa vuosikymmeniä kaihertaneet sanat ovat muuttuneet salonkikelpoisiksi.

Kielenhuollon historia ja periaatteet

Mistä linnunmaito?

Taru Kolehmainen

Lempeän lämpimänä kesäiltana saatetaan ihastella, miten ”ilma on kuin linnunmaitoa”. Sama linnunmaito-vertaus tulee monelle mieleen …

Sanojen taustaa

Ukkostaa vai ukostaa?

Taru Kolehmainen

Kysymys: Lehdessä oli otsikko  ”Sataa ja ukostaa.”  Moni lukija taisi luulla, että kyseessä oli painovirhe.  …

Kysyttyä