Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Annastiina Viertiö

Tavoitteena hyvät tekstit
koulutusta ja virkakielenhuoltoa

Aino Piehl, Annastiina Viertiö

Kielitoimisto täyttää 70 vuotta. Sen kunniaksi Kielikellossa julkaistaan kirjoitussarja, jossa esitellään Kielitoimiston nykyisiä toimintoja ja niiden taustaa. Vuorossa ovat virkakielen kehittäminen ja koulutus. Edellisissä numeroissa esiteltiin yleistä kielenhuoltoa ja nimistönhuoltoa. Sarjan seuraavassa osassa esitellään yleiskielen sanakirjatyötä.

Virka- ja lakikieli

Kunnissa kaivataan aikaa tekstintekoon

Annastiina Viertiö

Virkakieltä on pyritty parantamaan monin tavoin jo ennen kuin asia nostettiin hallitusohjelmaan. Mitä kunnissa on tehty tekstien laadun hyväksi ja mitä kannattaisi tehdä? Asiaa selvitettiin osana virkakielen toimintaohjelman valmistelua.

Tekstit, tekstilajit ja tyyli

Hallinnossa kaivataan koulutusta ja laatua viestintään

Annastiina Viertiö

Hallinnon kielenkäytölle asetetaan monenlaisia vaatimuksia, mutta millaisia mahdollisuuksia virastoilla on toteuttaa niitä? Kotimaisten kielten tutkimuskeskus kysyi valtionhallinnon organisaatioilta niiden kielenhuoltotilanteesta.

Virka- ja lakikieli

Asiaa koskien, toimenpiteitä edellyttäen

Annastiina Viertiö

Häntä heiluen, pää keikkuen -tyyppisiin rakenteisiin sisältyvää en-loppuista verbimuotoa kutsutaan toisen infinitiivin instruktiiviksi. Se on …

Oikeinkirjoitus ja kielioppi

Ensiöjakamo ja rääkkääkkää

Annastiina Viertiö

Mikä on suomen kielen hassuin sana? Kielitoimisto kysyi tätä Helsingin kirjamessujen kävijöiltä lokakuussa 2009.

Sanat

Kirjoittajien koulutus kannattaa

Ulla Tiililä, Annastiina Viertiö

Hyvän kielen merkityksestä ollaan yleensä yksimielisiä. Hyvänä pidetään esimerkiksi selkeää ja elävää kieltä, joka ottaa …

Kielen opetus ja oppiminen

Saanko eläkettä?

Annastiina Viertiö

Edellisessä Kielikellon numerossa  kerrottiin virkakielen selkeyttämistavoitteista ja mm. uudesta hallintolain kielipykälästä (ks. Lue myös). Tässä kirjoituksessa pohditaan yhden esimerkin avulla, mikä tekee lakitekstistä vaikeaa.

Artikkeli

Epäonnistunut viestintä voi pilata hyvänkin tuotteen

Annastiina Viertiö

Yritysmaailmassa yksi menestyksen mittareista on asiakastyytyväisyys. Asiakkaan asennoitumiseen vaikuttaa paljon se, millaista kohtelua hän saa osakseen, esimerkiksi millaisia tekstejä hän saa luettavakseen. Tämä kertomus on yksi esimerkki siitä, kuinka epäonnistunut viestintä pilaa sinänsä hyvän tuotteen.

Artikkeli

Talo täynnä tekstityöläisiä

Elina Heikkilä, Annastiina Viertiö

Jos yrityksen toimialana on laskutus, voisi kuvitella, ettei talossa kirjoitustaitoa juuri tarvita – riittää, kun hallitsee numerot. Todellisuus on kuitenkin toinen. Niin jaospäällikkö, tiedottaja kuin luotonvalvojakin joutuu miettimään työssään hyvän tekstin piirteitä ja suhdetta kirjoittamiseen.

Kieli ja työelämä

Monen alan ammattilaisia Kielitoimiston kursseilla

Sari Vaula, Annastiina Viertiö

Useimmat Kielikellon lukijat ovat varmaan huomanneet lehdessä säännölliset olevat ilmoitukset, joissa kerrotaan Kielitoimiston järjestämästä koulutuksesta. Avointen kurssien lisäksi Kielitoimisto tarjoaa myös räätälöityä koulutusta. Mitä kysyntä kertoo työelämän koulutustarpeesta?

Kieli ja työelämä