1. verkkourkinta
  2. päivitysvahti
  3. troijanhevonen
  4. valeblogi
  5. virusvalhe
  6. linkkipolku

Vastaukset

  1. Verkkourkinnalla (engl. phishing) pyritään saamaan sähköpostin tai verkkosivun välityksellä luottamuksellista tietoa tietokoneen käyttäjältä. Käyttäjältä voidaan esimerkiksi pyytää pankin nimissä luottokortin numeroa ja tunnuslukua. Tällaisesta manipuloinnista voidaan käyttää myös ilmausta tietojen kalastelu. Sen sijaan sanaa verkkohuijaus ei suositeta käytettäväksi.
  2. Päivitysvahdiksi (engl. web watch service, web watch) kutsutaan toimintoa, joka lähettää käyttäjälle ilmoituksen, kun jollekin hänen seurattavaksi valitsemalleen verkkosivulle on tehty muutos. Päivitysvahtia käyttämällä voi saada esimerkiksi kiinteistönvälitystoimistosta sähköpostiin ilmoituksen, kun omia toiveita vastaava kohde tulee myyntiin.
  3. Troijanhevosella tai troijalaisella (engl. Trojan horse tai Trojan) tarkoitetaan hyödytöntä tai harmitonta – tai sellaiseksi naamioitua – ohjelmaa, johon on piilotettu haittaohjelma; haittaohjelman tarkoituksena on aiheuttaa tietokoneen käyttäjän kannalta ei-toivottuja tapahtumia tietojärjestelmässä tai sen osassa. Ilmaus troijanhevonen viittaa kreikkalaiseen mytologiaan ja Troijan sotaan, jossa kreikkalaiset pääsivät salaa tunkeutumaan Troijan porttien sisäpuolelle suureen onttoon puuhevoseen piiloutuneina.
  4. Valeblogiksi (engl. fake blog, flog) kutsutaan sellaista blogia, jonka ylläpitäjä on eri taho kuin blogissa annetaan ymmärtää tai jonka motiivit ovat erilaiset kuin blogista voisi päätellä. Valeblogin pitäjä voi esimerkiksi mainostaa jotain tuotetta tai palvelua ikään kuin olisi tämän tuotteen tai palvelun puolueeton käyttäjä.
  5. Virusvalheeksi (engl. virus hoax) sanotaan viestiä, jossa on tekaistu varoitus viruksesta ja joka kehotetaan lähettämään eteenpäin mahdollisimman monelle. Tällaista viestiä voidaan nimittää myös virushuijaukseksi tai huijausvaroitukseksi. Virusvalhetta ei pidä sekoittaa virusvaroitukseen (engl. virus alert), joka on luotettavan tahon (esim. tietoturvayrityksen) lähettämä viesti, jossa tietoverkon käyttäjiä varoitetaan liikkeellä olevasta viruksesta.
  6. Linkkipolku (engl. bread crumb trail) on linkeistä tai verkkosivujen nimistä muodostuva luettelo, joka osoittaa kulloinkin selaimessa näkyvän verkkosivun aseman verkkosivuston hierarkiassa. Linkkipolun tarkoituksena on helpottaa sivuston käyttöä: sitä pitkin käyttäjä voi esimerkiksi helposti siirtyä sivuston ylemmille hierarkiatasoille.

Ilmaukset on poimittu Sanastokeskus TSK:n ohjauksessa toimivista Tietotekniikan termitalkoista, joissa laaditaan suosituksia suomenkielisistä tietotekniikan termeistä, ks. www.tsk.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).