Kysymys

Mistä tulee sana karvalakkimalli?

Vastaus

Karvalakkimalli on Kielitoimiston sanakirjan mukaan ’yksinkertainen, halpa malli’. Sävyltään sana ei ole aivan neutraali; sanakirja luonnehtii sitä leikilliseksi. Usein kyse on jonkin laitteen tai muun esineen perusmallista, josta puuttuvat edistyneempien ja tyypillisesti kalliimpien mallien hienostuneet ominaisuudet.

”Asiakkaat haluavat hyvin varusteltuja automaattivaihteisia autoja, enää ei myydä karvalakkimalleja”, kertoo eräs autokauppias. Rakennukset, kuten urheiluhallit, voivat samoin olla kaikesta ylimääräisestä riisuttuja perusmalleja: ”Kaupunki odottaa jääkiekkojoukkueelta rahaa monitoimiareenaan – ilman ulkopuolista rahaa hallista tehdään karvalakkimalli. Kaupunki maksaa vain perusjäähallin rakentamiskulut.” Myös vaikkapa verkkosivut tai piparkakkutalon voi toteuttaa karvalakkimallilla ilman sen kummempia erikoisuuksia.

Piparkakkutalo, jonka katto on haljennut.
Karvalakkimallin piparkakkutalo? Kuva: Henriikka Leskelä.

Karvalakki-alkuiset yhdyssanat eivät ole kovin vanhoja. Niitä ei löydy 1950-luvulla ilmestyneestä Nykysuomen sanakirjasta, ja ne ovatkin ilmeisesti syntyneet vasta sanakirjan ilmestymisen jälkeen.  

Näiden merkitykseltään kuvallisten yhdyssanojen mallina lienee nimitys karvalakkilähetystö. Tällä sanalla kuvailtiin pohjoisen miehistä koostunutta lähetystöä, joka marraskuussa 1979 saapui Helsinkiin vaatimaan korvauksia Kemijoen voimalaitosten rakentamisen aiheuttamista haitoista. Tiedotusvälineissä levisi kuvia miehistä, joilla oli päässään karvalakki. Nämä ns. tavallista kansaa edustaneet miehet marssivat uhmakkaasti ”herrojen” puheille vaatimaan oikeutta. Tätä asetelmaa – tavallisen, perusmuotoisen vastaparina kehittynyt, edistyksellinen tai hienosteleva – on sittemmin alettu ilmaista kuvallisesti erilaisilla karvalakki-alkuisilla yhdyssanoilla.

Nykysuomen sanakirjan seuraaja, 1990-luvun alussa ilmestynyt Suomen kielen perussanakirja sisältää jo hakusanat karvalakkilähetystö ja karvalakkipuoli (’ravintolan baari tms., jonne pääsee arkisemmassa asussa kuin ravintolasaliin’). Vuonna 2006 ilmestyneessä painetussa Kielitoimiston sanakirjassa ja sen jälkeen myös verkkosanakirjassa on näiden lisäksi hakusana karvalakkimalli.