Kysymys
Euroopan parlamentin vaalit järjestetään kesäkuussa 2024. Vaaleista näkee käytettävän myös nimityksiä EU-vaalit, eurovaalit ja europarlamenttivaalit. Onko jokin näistä tiiviistä ilmauksista parempi kuin muut?
Vastaus
Vaalien virallinen nimitys on Euroopan parlamentin vaalit. Kaikkia mainittuja lyhyempiä ilmauksia voi käyttää tilanteen ja tarpeen mukaan, kun viestitään esimerkiksi mediassa. Eri ilmauksilla on omat etunsa.
Viralliseen nimeen helpoimmin yhdistyvä, sitä asteen verran nasevampi on europarlamenttivaalit:
Vuoden 2024 europarlamenttivaalit toimitetaan kaikissa EU:n jäsenvaltioissa vaaliajanjaksolla 6.–9.6.2024. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024. (vaalit.fi)
Etenkin otsikoissa erityisen suosittuja ilmauksia ovat EU-vaalit ja eurovaalit. Ne ovat helpommin silmäiltäviä kuin pidemmät yhdyssanat ja sanaliitot. Eurovaalit-sanan pohjalta on myös muodostettu henkilöön viittaava yhdyssana eurovaaliehdokas.
EU-vaaleissa Suomi on yhtenä vaalipiirinä ja äänestäjä voi äänestää ketä ehdokasta tahansa. (elections.europa.eu)
Puolue X nimesi eurovaaliehdokkaita (muokattu otsikko)
Suomesta valitaan viisitoista Euroopan parlamentin jäsentä. Heistäkin on käytössä eri ilmauksia: eurokansanedustaja eli europarlamentaarikko, arkisemmin meppi. Meppi-sanan taustalla on englannin lyhenne MEP, joka tulee ilmauksesta Member of the European Parliament (’Euroopan parlamentin jäsen’). Tältä pohjalta vaaleille saadaan vielä yksi nimitys, eurokansanedustajien vaalit.
Joitakuita on mietityttänyt eurovaalit-ilmauksen euro-alkuisuus – eikö euro oikeastaan viittaa valuutan nimeen? Maanosan nimen eli Euroopan lyhentäminen euroksi yhdyssanojen alkuosissa on varsin vanha tapa. Näin on tehty jo kauan ennen kuin eurosta tuli yhteisen valuutan nimi. On siis pikemminkin niin päin, että valuutan nimi saatiin tästä euro-alkuosasta (ks. Suomen etymologinen sanakirja).
Suomen kielessä on monia muitakin sanoja, joissa euro ei viittaa rahaan. Esimerkiksi Kielitoimiston sanakirjassa hakusanoina esiintyvät eurolääkäri, europuolue ja eurovirkamies. Euroviisutkin on tunnettu jo 1950-luvulta alkaen, monta vuosikymmentä ennen euroa ja Euroopan unionin perustamista.
Eurooppaan viittaavia euro-alkuisia muodosteita syntyy lisääkin. Verrattain uusia ovat esimerkiksi urheiluun viittaavat eurofutis, ‑kiekko ja ‑koris.
Lähteitä ja lisätietoa
Europarlamenttivaalit (vaalit.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kielitoimiston ohjepankki: Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät ja europuolueet(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kielitoimiston sanakirja(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Suomen etymologinen sanakirja: euro(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)