Tunnetko seuraavien lääketieteen kielessä esiintyvien sanojen ja lyhenteiden merkityksen? Ne on selitetty Lääketieteen termit -teoksessa (esittely tässä lehdessä).

 1. defibrillaattori
 2. endokrinologi
 3. i.v.
 4. palpoida
 5. MPR
 6. sepsis
 7. luuvalo
 8. vasara

Vastaukset

 1. Defibrillaattori on rytminsiirtolaite, arkisesti deffa. Sitä käytetään sydämen rytmihäiriöiden poistoon ja sydämenpysähdyksen hoitoon. Defibrillaattoreita on nykyisin monissa julkisissa tiloissa, ja niitä voivat käyttää myös maallikot, koska laitteet opastavat käyttäjää.
 2. Endokrinologi on endokrinologian eli umpieritysopin asiantuntija. Endokrinologin osaamisaluetta ovat umpi- eli sisäeritysrauhaset ja niiden toiminta. Umpirauhaset erittävät vereen muiden elinten toimintaan vaikuttavia aineita, hormoneja.
 3. i.v. on lyhenne, joka tulee latinan sanasta intravenosus eli ’laskimonsisäinen’ tai ’laskimonsisäisesti’, ’laskimoon annettu’. Lyhennettä käytetään mm. ilmoitettaessa lääkkeen antotapa.
 4. Palpoida (lat. palpare ’taputella, hyväillä’) tarkoittaa käsin tunnustelemista tai tutkimista.
 5. MPR on lyhenne, joka  tulee sanoista morbilli, parotiitti ja rubella eli tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. MPR-yhdistelmärokote eli kolmoisrokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.
 6. Sepsis (latinaa, < kreikan sepein ’mädäntyä’) on bakteerien (joskus sienien) aiheuttama yleisinfektio, jossa bakteereita (tai sieniä) esiintyy veressä. Sepsiksen kansanomainen nimitys on verenmyrkytys. Verenmyrkytykseksi kutsutaan virheellisesti myös imusuonitulehdusta, jossa imusuonen seinämän tulehdus näkyy ihon läpi punoittavana viivana, joka etenee hiljalleen.
 7. Luuvalo on vanhentunut termi, jota on käytetty kansankielessä kihdistä ja muistakin kivuliaista nivel- ja lihassairauksista ja -oireista. Jälkiosa valo ei tässä yhteydessä viittaa näköaistilla havaittavaan valoon, vaan se tarkoittaa kipua, särkyä. Viron kielessä sana valu tarkoittaa kipua (esim. peavalu ’pääkipu, päänsärky’).
 8. Vasara on yksi välikorvassa sijaitsevista kolmesta kuuloluusta; muut ovat alasin ja jalustin. Kuuloluut muodostavat ketjun, joka välittää äänivärähdyksiä tärykalvosta sisäkorvaan.