Kysymys: Mikä on avatar, ja miten sana taipuu?

Vastaus: Avatar on tuttu sana varsinkin tietokonepelien harrastajille ja Internetin keskustelupalstojen käyttäjille. Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoiden mukaan ”avatar on käyttäjän valitsema, häntä edustava visuaalinen hahmo tietokonepelissä, virtuaalitodellisuudessa tai keskustelupalstalla. – – Keskustelupalstalla virtuaalihahmo on käyttäjän valitsema kuva, joka toistuu kaikkien hänen kirjoitustensa yhteydessä.” Avatar-sanan rinnalle Termitalkoot ehdottaa sanoja virtuaalihahmo ja verkkohahmo, joita voi käyttää silloin, kun hahmo on tietoverkossa toimivassa sovelluksessa, esimerkiksi Internetissä pelattavassa tietokonepelissä.

Vaikka avatar muistuttaa suomen sanaa, se on lainattu suoraan englannista. Englannin avatar-sanan taustalla taas on sanskritin avatara ’inkarnaatio’. Avatar on hindulaisissa myyteissä jumalolennon ruumiillistuma, mutta uskonnollisesta käyttöyhteydestään sana on levinnyt tietotekniikan termiksi.

Avatar on siis sitaattilaina eli täysin lainanantajakielen mukaisena esiintyvä sana. Toisaalta se muistuttaa suomen tar-loppuisia sanoja. Sanaa voi taivuttaa kahdella tavalla, joko vierassanana tai suomalaisena tar-loppuisena sanana. Vierassanaan liitetään taivutuspäätteet  i-sidevokaalin avulla: avatarin, avataria, avatariin. Toisaalta avatar voi taipua samoin kuin esim.  kuningatar: avattaren, avatarta, avattareen. Yksikön nominatiivi on aina avatar. Muoto ”avattare”, jota toisinaan näkee käytettävän, on siis virheellinen.

Kirjoittaja työskentelee harjoittelijana Kielitoimistossa