Palaute on joskus pakkopullaa, mutta yleensä kuitenkin turhan harvinaista herkkua. Näin voi päätellä palautekilpailun vastauksista. Kielitoimiston kouluttajilla oli nimittäin Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2011 kilpailu, jossa vastaajia pyydettiin täydentämään lause ”Kirjoittaminen ilman palautetta on kuin…”. Kisaraadin muodostivat Kielitoimiston kouluttajat ja muut kielitoimistolaiset.

Tehtävään tuli 38 vastausta. Parhaaksi vertaukseksi valittiin ”Kirjoittaminen ilman palautetta on kuin Särkänniemi ilman ranneketta”.  Voittajavertaus kuvastaa hauskasti palautteensaamisen kahtalaisuutta: kirjoittaminen ilman palautetta ja vieraileminen huvipuistossa ilman ranneketta voivat joskus onnistua ja olla melko mukavaa toimintaa. Kuitenkin vain palautteen tai rannekkeen avulla kirjoittamisesta tai retkestä saa koko ilon irti!

Kolme ehdotusta saavat kunniamaininnan:

Kirjoittaminen ilman palautetta on kuin…
1) …pallo, joka ei pomppaa
2) …puolukkahillossa purjehtisi
3) …aamu ilman kahvia.

Pallovertaus kuvaa ilman palautetta jäämisen ankeutta. Puolukkailmaus puolestaan on omaperäinen ja alkusoinnullinen. ”Aamu ilman kahvia” -vertaus taas vetoaa kahvinystäviin ja sopii erityisesti työelämän kirjoittajien kokemukseen.

Voittajaehdotuksen keksijä pääsee valitsemalleen kurssille Kielitoimistoon keväällä 2012. Kunniamaininnan saaneet puolestaan palkitaan nimistöasiantuntijan laatimalla taululla, joka on tehty heidän etunimensä alkuperätiedoista.

Onnittelut voittajille!