Kysymys

Mikä sana sopisi kuvaamaan uuden koronaviruksen (SARS-CoV-2) mutaatioita, jotka leviävät nyt eri puolilla maailmaa ja joita on tavattu Suomessakin?

Vastaus

Sopiva yleissana on virusmuunnos tai viruksen muunnos. Usein voi riittää myös pelkkä muunnos, jos käyttöyhteys on selvä. Vastaavasti ilmausta voidaan tarvittaessa täsmentää lisäämällä alkuun määrite: koronaviruksen muunnos, koronavirusmuunnos.

Julkisuudessa on jonkin verran esiintynyt sana muuntovirus, jota on kuitenkin syytä välttää. Sana on suorastaan haitallinen tässä yhteydessä, sillä muuntovirus voidaan ymmärtää tarkoituksellisesti muokatuksi tai muunnelluksi virukseksi, vaikka siitä ei ole kyse.

Tarkoituksellisesta muuntamisesta on kyse vaikkapa yhdyssanoissa muuntohuume (eli designhuume), muuntokuitu, muuntorangaistus ja muuntogeeninen ruoka. Vastaavaa mielleyhtymää on siis syytä välttää puhuttaessa itsestään tapahtuneesta muuntumisesta, jota ihminen ei ole aiheuttanut.

Toinen huomio liittyy sanaan mutaatio. Se voi kuulostaa yleisöviestinnässä liiankin pelottavalta, jos sanaa toistellaan usein. Tilalle sopii virusmuunnos, joka on mielleyhtymiltään neutraalimpi.