Kotuksen verkkosivuilla on paljon aineistoja, joita voi käyttää opiksi ja iloksi.
Eläkkeellä oleva kieli-ihminen, terminologi Riitta Brelih on ystävineen esitellyt suomen kielen uusia sanoja helsinkiläisessä palvelutalossa. Osallistujat saivat aluksi Kotuksen sivuilta kootun uudissanalistan, mutta ilman selityksiä. Sanoja käsiteltiin yksi kerrallaan: osallistujilta kysyttiin, mitä he luulisivat sanan tarkoittavan, ja lopuksi luettiin oikea määritelmä. Tunnin tapaaminen oli menestys; yhtään hiljaista hetkeä ei ollut.
”Asukkailla oli mielenkiintoisia, omintakeisia ja vitsikkäitäkin ehdotuksia ja kommentteja. Heitä ei turha ujous häirinnyt. Aikuispakkauksestakin yksi asukas sanoi, että oli se sitten mitä tahansa, niin hän on varmaan oikeutettu sellaisen saamaan, koska on neljää vaille satavuotias”, kertoo Brelih.
Tapaamiselle toivottiin jatkoa. Monet osallistujat aikoivat jo nyt testata uudissanojen tuntemusta lapsenlapsiltaan, jotka yleensä ”tietävät kaiken”. Samantyyppisen arvaa mitä sana tarkoittaa -listan voisi poimia eri kuulijakunnille myös Kotuksen verkossa olevista sanakirjoista: Kielitoimiston sanakirjasta, Suomen murteiden sanakirjasta, Vanhan kirjasuomen sanakirjasta, Karjalan kielen sanakirjasta ja Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjasta (Ordbok över Finlands svenska folkmål).
Kotuksen aineistoja voi käyttää ei-kaupallisissa tarkoituksissa, mutta tällöin pitäisi mainita, mistä aineistot ovat peräisin. Mielellämme kuulemme, jos joku muu on keksinyt tavan käyttää verkkoaineistoja opetus- tai viihdytystarkoituksessa.