Kysymys

Aiemmin Uudenmaan maakunnan asukkaista suositettiin käyttämään nimitystä uusmaalainen. Onko suositus muuttunut? Milloin ja miksi näin on tapahtunut?

Vastaus

Nykysuosituksen mukaan ensisijainen kirjoitusasu on uusimaalainen, mutta myös lyhempää muotoa uusmaalainen voi edelleen käyttää. Samassa tekstissä on kuitenkin hyvä käyttää johdonmukaisesti vain jompaakumpaa.

Aiemmin suositettiin nimenomaan i:töntä muotoa uusmaalainen. Suositusta muutettiin vuonna 2012. Katsottiin, että pitempi muoto uusimaalainen on loogisempi, koska se on linjassa muiden vastaavien asukkaannimitysten kanssa. Näitä ovat muun muassa länsiuusimaalainen, keskiuusimaalainen, uusikaupunkilainen ja uusikaarlepyyläinen. Lisäksi uusimaalainen noudattaa yleissääntöä, jonka mukaan maakunnannimestä muodostetaan asukkaannimitys lisäämällä maakunnan nimen loppuun -lainen tai -läinen (Uusimaa : uusimaalainen).

Myös uusmaalainen on yhä mahdollinen. Sitä tukevat esimerkiksi maakunnan laulun vakiintunut nimitys Uusmaalaisten laulu sekä lukuisat uus-alkuiset yhdyssanat kuten uusperhe, uusjako ja uusrikas.

Tuulessa liehuva lippu, jossa on Uudenmaan vaakuna.
Uudenmaan vaakuna on peräisin 1500-luvulta. Kuva: Tuula Palaste, Uudenmaan liitto.

Suomen maakuntien nimet suomeksi ja ruotsiksi:

Kielitoimiston ohjepankin ohje maakuntien nimistä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)