Kysymys

Englanninkielisessä tekstissä esiintyy uudissana prosumer, joka tulee sanoista producer ’tuottaja’ ja consumer ’kuluttaja’. Suomeksi ei oikein toimi ”tuluttaja”, mutta olen päätynyt ilmaukseen tuottaja-kuluttaja. Se kuitenkin mietityttää, voisiko sanan kirjoittaa yhteen ilman viivaa, siis tuottajakuluttaja. Mieleen tulee vain yksi vastaava viivallinen esimerkki, metsästäjä-keräilijä.

Vastaus

Tuottaja-kuluttaja on looginen ja selkeä ilmaus, jota voisi käyttää varsinkin sähköalan terminä. Yhdysmerkki eli yhdysviiva osoittaa tässä yhdyssanan osien rinnasteisuutta, eli kyseessä on niin kutsuttu summayhdyssana. Sanan merkitys on silloin se, että sama yksikkö tai osapuoli on toisaalta sähköenergian tuottaja ja toisaalta myös sen kuluttaja.

Samantyyppisiä yhdyssanoja on useita muitakin, eli metsästäjä-keräilijä ei ole ainoa laatuaan. Usein kyseessä on ammattinimike tai vastaava:

  • parturi-kampaaja (sama henkilö on sekä parturi että kampaaja eli leikkaa niin miesten kuin naisten hiuksia); vastaava yritys on parturi-kampaamo
  • kanttori-urkuri (henkilö on sekä kanttori että urkuri)
  • ohjaaja-tuottaja (henkilö sekä ohjaa että tuottaa)
  • pukusuunnittelija-lavastaja (erikoistunut molempiin tehtäviin)
  • leipuri-kondiittori (erikoistunut molempiin tehtäviin)
  • keräilijä-hyllyttäjä (työnkuvaan kuuluu molempia tehtäviä)
  • opettaja-toimittaja-tietokirjailija (kolme eri ammattia, käytännössä kuitenkin usein järkevää muotoilla toisin, esim. opettaja, toimittaja ja tietokirjailija NN)

Silloin kun yhdyssanan kumpikin osa viittaa ihmiseen tai ihmisiin, osat ovat yleensä samanarvoiset eli rinnasteiset. Yhdysmerkki osoittaa siis tätä. Myös koulukirjoista tuttu metsästäjä-keräilijä kirjoitetaan näin, sillä henkilö toisaalta metsästää ja toisaalta myös keräilee marjoja, sieniä tms. ruuakseen.

Seuraavat esimerkit havainnollistavat puolestaan, millainen suhde sanan eri osilla on silloin, kun ne eivät ole rinnasteiset, vaan ensimmäinen osa määrittää jälkimmäistä:

  • elokuvatuottaja henkilö, joka tuottaa elokuvia
  • sokerileipuri tietynlainen leipuri (josta käytetään nykyään nimitystä kondiittori)
  • konserttiurkuri konserteissa soittava urkuri, urkutaiteilija

Jos kirjoitettaisiin ilman yhdysmerkkiä tuottajakuluttaja, se antaisi ymmärtää, että henkilö on tuottajatyyppinen kuluttaja (vastakohtana jollekin toisentyyppiselle kuluttajalle). Silloin yhdyssanan ensimmäinen osa määrittäisi eli luonnehtisi, kuvailisi tai rajaisi jälkimmäistä osaa, kuten vaikkapa sanoissa kerrostalo, palovakuutus tai pelastuslentäjä.

Tutustu Kielitoimiston ohjepankin ohjeeseen:

Yhdysmerkki rinnasteisten osien välissä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)