Suhteellista sijaintia ilmaiseva sana edellä kertoo, että joku tai jokin on edempänä johonkuhun tai johonkin muuhun nähden (kävellä jonkun edellä). Yhtä hyvin edellä voi tarkoittaa ajallista edeltämistä (joulun edellä). Niin ikään edellä ilmaisee etenemisen tai liikkeen tapaa (perä edellä lipuva vene; hyppäsin veteen jalat edellä). Jos jotain on edellä, on jotain muuta oltava takana tai perässä. Myös näiden sanojen yhteydessä tulevat kyseeseen niin tilaa kuin aikaakin koskevat tulkinnat.
Kehitys-, paremmuus-, tärkeys- tms. järjestyksen yhteydessä edellä viittaa paremmuuteen tai tärkeyteen suhteessa johonkin heikompaan tai vähemmän tärkeään, joka tulee jäljessä, perässä tai perästä (oli ikäisiään edellä kehityksessä). Kun asioita ja niiden merkitystä arvotetaan, ne siis pannaan kuvitteelliseen jonoon, jonka kärjessä sijaitsevat tärkeät seikat ja häntäpäässä vähemmän merkitykselliset. Yksittäisten asioiden arvoa on mahdollista vertailla keskenään sijoittamalla ne perätysten.
Perhe ja koti ovat yrittäjälle elämän tärkeimmät arvot. Sen jälkeen tulevat ystävät ja ihmissuhteet, työ, harrastukset ja vapaa-aika ja vasta viimeisenä raha.
Musiikki tulee vasta jalkapallon jälkeen.
Nykyään voi kuulla tai lukea, että vaikkapa päätöksiä tehdään raha edellä, lukiota kehitetään ylioppilaskirjoitukset edellä ja terveydenhuoltoa uudistetaan erikoissairaanhoito edellä. Näillä ilmauksilla tarkoitetaan, että taloudelliset tekijät ohjaavat päätöksentekoa, lukio-opetusta suunnitellaan lähinnä ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta ja terveydenhuoltouudistukset palvelevat ennen muuta erikoissairaanhoitoa.
Kun toimitaan jokin asia edellä, muut seikat tulevat vasta perässä.
Haluamme vastata jo seutuistuneiden asukkaiden ja muiden toimijoiden asettamiin haasteisiin.
Menemme toiminnot edellä ja hallinto perässä.
Aina marssijärjestys ei näytä selvältä.
Opetusta tekniikka edellä vai perässä?
Usein tämän rakenteen avulla asetetaan vastatusten kaksi toisilleen ainakin näennäisesti vastakkaista tekijää tai ilmiötä. Tavallista on esimerkiksi sanoa, että asioiden tekemistä ohjaa järki tai tunne; mennään siis joko järki tai tunne edellä.
Ostamisessa voi, kuten ihmissuhteissakin, mennä järki tai tunne edellä. Kaikin puolin järkevä valinta ei aina sytytä.
Pitää vain päästää irti ja nauttia tanssista. Nyt mennään fiilis edellä, Raakel Lignell suunnittelee.
Tunteella mentäessä toimintaa säätelee sydän, järki taas tapaa asustaa aivoissa tai päässä.
Pää vai sydän edellä kohti sitoutuneempia ja innostuneita vapaaehtoisia?
En kuunnellut kovinkaan analyyttisesti enkä aihetta aivot edellä ole koskaan lähestynyt.
Vastakkain asettuvat helposti myös sielu ja ruumis tai vaikkapa sisältö ja muoto.
Ihminen eli paratiisissa sielu edellä. Nyt, langenneessa tilassa ihminen elää ruumis edellä.
Ihan oma lukunsa on suomalainen lyhytanimaatio. Niissä muoto tuntuu kulkevan sisällön edellä.
Peräkkäin ollaan silloinkin, kun puhutaan seuraamisesta. Muut seuraavat edellä kulkevaa ja toimintaa ohjaavaa. Seuraaminen voi olla esimerkin noudattamista tai matkimista. Tästä on kyse vanhassa sanonnassa mitä isot edellä, sitä pienet perässä, jotamuunnellaan monella tavalla.
Mitä äidit edellä, sitä tyttäret perässä.
Mitä printti edellä, sitä digi perässä.