Kysymys

Onko ”sekasyöjä” yleiskieltä? Eikö oikea ilmaus ole ”kaikkiruokainen”?

Vastaus

Sekasyöjä on henkilö, joka syö sekaravintoa eli sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteita – niin kasviksia, lihaa, kalaa, munia kuin maitotuotteitakin. Sekasyöjät-sanaa käytetään usein vastakohtana jollekin muulle ruokailijoiden ryhmälle, tyypillisesti kasvissyöjille, vegaaneille tai lihansyöjille. Sanaa näkee nykyään käytettävän esimerkiksi mediateksteissä.

Vaikka sekasyöjä on joissain tilanteissa neutraali ilmaus, sanaa voidaan käyttää myös leikillisesti tai jopa halventavasti.

Mutta onko sekasyöjä sama asia kuin kaikkiruokainen? Ovatko sanat keskenään synonyymeja?

Etenkin eläintieteessä kaikkiruokainen tarkoittaa omnivoria eli eläintä, joka käyttää ravinnokseen sekä kasvi- että liharavintoa. Tällaisia eläimiä ovat esimerkiksi siili, orava, hiiri, karhu, koira, sika ja varis, fysiologisesti myös ihminen lajina.

Ihmisistä puhuttaessa kaikkiruokainen saa usein hieman erilaisen merkityksen kuin eläintieteessä. Yleiskielessä kaikkiruokainen on usein henkilö, joka syö kaikkia ruokalajeja: hänelle maistuu, kelpaa tai käy kaikki. Läheskään kaikki sekasyöjät eivät ole kaikkiruokaisia tässä merkityksessä; etenkin nuorimmista sekasyöjistä osa voi olla hyvinkin nirsoja. Sekasyöjille niin kuin muillekin syöjille rajoitteita voivat aiheuttaa omien tottumusten ja mieltymysten lisäksi myös ruoka-aineallergia, laktoosi-intoleranssi ja keliakia.

Ihminen voi olla kaikkiruokainen paitsi ruokalajien, myös musiikin ja muiden taiteen lajien suhteen. Sekasyöjä-sanalta puuttuu tällainen kuvallinen käyttö.

Lue lisää sanoista kaikkiruokainen ja omnivori:

Kielitoimiston sanakirja(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Tieteen termipankki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)