Kysymys: Millaiset ovat sarvisankaiset silmälasit?

Vastaus: Sarvisankaisista silmälaseista puhutaan yleisesti, kun luonnehditaan silmälasien tai niiden käyttäjän ulkonäköä. Monissa käyttöyhteyksissä jää kuitenkin epäselväksi, mitä sarvisankaisilla silmälaseilla oikeastaan tarkoitetaan: viitataanko sanalla kehysten materiaaliin vai muotoiluun?

Kielitoimiston sanakirjan mukaan sarvisankaiset silmälasit ovat ”silmälasit, joiden sangat on tehty sarvesta tai varsinkin sitä muistuttavasta muovista”. Tällaiset kehykset ovat usein suhteellisen leveäreunaiset, mikä synnyttää mielikuvan myös tietynlaisesta lasien mallista. Sarvisankaiset silmälasit ovat siis paitsi tietynlaista materiaalia myös tietynmalliset. Leveäreunaisuuden lisäksi kehyksiin voi liittyä mielikuvissa myös yläkulmien korostettu muotoilu, jollainen oli ominaista mm. 1950-60-luvun silmälasimuodille.

Jossain määrin tällaisiin silmälaseihin liittyy mielikuva vanhanaikaisuudesta ja jonkinlaisesta tyylittömyydestä.

[Suomalaiset naiset ovat kuuluisia kauneudestaan vielä alle kolmekymppisinä.] Sitten hiukset nyrhitään calimero-tyyliin ja sarvisankaiset silmälasit istutetaan viestittämään haluttomuudesta viehättää vastakkaista sukupuolta. (Tarmo Vakkala, Kirjatyöntekijänkatu)

Bellman oli esitellyt miehen koko ryhmälle, myös Ærdalille, miehelle, jolla oli sarvisankaiset silmälasit ja ruskea puku, jonka leikkaus vei ajatukset entiseen Itä-Saksaan. (Jo Nesbø, Panssarisydän)

Muodit vaihtuvat, joten vanhanaikaisuus voi olla myös muodikasta. Sarvisankaiset silmälasitkin voivat selvästi olla tyyliltään myös neutraalin asialliset tai jopa muodikkaat:

Langin retrotyyliset sarvisankaiset silmälasit 44 €.

Ruotsalaisen virkamiehen imagoksi hän määritteli sarvisankaiset silmälasit ja ohuet villakangashousut.

Hänellä oli rennot kangashousut, vaaleansininen kauluspaita, sarvisankaiset silmälasit ja valpas, ankara ilme.