Kysymys: Mitä tarkoittaa vanha sananparsi ”Ruotsit ruoalla, venäjät verolla”, joka on kuulemma tuttu varsinkin Itä-Suomessa, tuskin niinkään täällä lännessä. Mistä on kysymys ja miten se selitetään?

Erkki Sirkiä, Uusikaupunki

Vastaus: Ruotsit ruoalla, venäjät verolla on alkusointufraasi, jossa sama asia tavallaan ilmaistaan kahteen kertaan. Tästä sananparresta on useammankinlaisia versioita, esimerkiksi Ruotsi ruoalla, musta kansa murkinalla (tai: muu perhe muualla), Ruotsi ruual ja pere pöyväl tai niin kuin Nivalassa: Ruotsi ruoalla, suomalainen suuruksella. Oulussa taas on sanottu: Ruotti ruuvalle ja talonpoika taikinalle.

Näistä käyneekin jo ilmi, että tätä sananpartta käytetään, kun kutsutaan syömään tai kun esimerkiksi vieras taloon tullessaan toteaa, että väki on aterioimassa. Sana vero tarkoittaa Karjalassa, Savossa ja Kainuussa ’ateriaa’, ’syömäkertaa’.

Mutta keitä ovat ruotsit? Ruotsalaisiako? Venäjän ortodoksiset karjalaiset ovat käyttäneet luterinuskoisista suomalaisista tätä nimitystä, erityisesti Turun rauhan 1743 jälkeen, jolloin Venäjän ja Ruotsin valtakunnan välinen raja vedettiin Kymijokeen ja siitä koilliseen. Rajan länsipuolelle, ”Vanhan Suomen” ulkopuolelle, jääneet suomalaiset olivat emämaansa mukaan ”ruotseja”.

Maila Vehmaskoski

Piirros Irma Nissinen