Messukeskuksen itäseinä kuvattuna ulkoa.

Messukeskus on yksi Helsingin neljästä koronarokotuspisteestä. Kuva: Messukeskuksen mediapankki.

Kysymys

Mitä eroa on sanoilla rokotus ja rokote?

Vastaus

Sanoilla rokotus ja rokote on yleiskielessä osin eri merkitykset. Merkitykseltään laajempi on rokotus. Se voi viitata rokottamiseen eli rokotusten antamiseen, saamiseen tai järjestämiseen (a), mutta myös rokottamisen tulokseen (b). Lisäksi sanalla on kuvallista käyttöä (c).

a) Rokotukset ovat sujuneet suunnitellusti.

b) Muista pitää jäykkäkouristusrokotus voimassa!

c) Sain jo lapsena rokotuksen suvaitsemattomuutta vastaan.

Rokote-sana viittaa etenkin valmisteeseen, tuotteeseen tai rokotusaineeseen, joka kehittää rokotetussa henkilössä suojan tartuntatautia vastaan (d–f).

d) Rokote tarvitsee myyntiluvan.

e) Suomeen on tilattu eri valmistajien rokotteita.

f) Rokote sisältää vaikuttavan aineen ja apuaineita.

Rokotus- ja rokote-alkuiset yhdyssanat

Merkitysero näkyy myös rokotus- ja rokote-alkuisissa yhdyssanoissa. Määriteosa rokotus- sopii monenlaisiin tapauksiin, joista osa on abstrakteja (g) ja osa taas kuvaa konkreettisemmin rokotustilannetta (h):

g) (eri ryhmien) rokotusjärjestys, rokotuskattavuus (eri maissa), (kansallinen tms.) rokotusohjelma, rokotusstrategia

h) rokotusaika, rokotushoitaja, rokotusjono, rokotustekniikka, rokotustodistus, rokotusvastaanotto, rokotusvuoro

Rokote-alkuiset yhdyssanat viittaavat puolestaan usein rokotteiden kehittelyyn ja valmistukseen, toisaalta myös säilytykseen, jakeluun ja annosteluun (i):

i) rokoteannos, rokote-erä, rokotepullo, rokotetehdas, rokotetoimitus, rokotetutkimus, rokotevalmiste

Läheisesti toisiaan muistuttavilla yhdyssanoilla voi olla hyvinkin erilainen merkitys. Rokotusmäärät ovat annettujen tai annettavien rokotusten määriä. Rokotemäärä viittaa esimerkiksi varastossa olevien tai tilattujen rokotteiden lukumäärään.

Rokotuspiste on paikka, johon voi mennä rokotettavaksi eli josta voi hakea itselleen rokotuksen. Rokotepiste voisi puolestaan olla säilytyspaikka, josta ammattilainen noutaa valmisteen ennen asiakkaan rokottamista.

Rokotusjärjestys viittaa toimintaan, ihmisten rokottamiseen, eli siihen, missä järjestyksessä eri-ikäiset ja toisaalta riskiryhmiin kuuluvat ja kuulumattomat saavat rokotuksen. Rokotejärjestys antaa ymmärtää, että eri rokotteet (rokotevalmisteet) muodostavat keskenään järjestyksen tai ne asetetaan johonkin järjestykseen. Eri valmistajien rokotteita esimerkiksi saapuu maahan eri järjestyksessä, mikä vaikuttaa rokotteiden jakeluun ja rokotusten suunnitteluun.

Lähes synonyymit sittenkin?

Vaikka rokotuksen ja rokotteen ero on usein selvä, on myös tilanteita, joissa merkityseroa ei juuri ole. Silloin sanat ovat synonyymiset tai lähes synonyymiset (j–k):

j) Rokotus ~ Rokote antaa suojaa taudinaiheuttajia vastaan.

k) Millaisen reaktion rokotus ~ rokote aiheutti sinussa?