Kysymys

Polkupyöräily on jo pitkään ollut trendikästä. Mikä parasta, pyöräileminen sopii melkein kenelle hyvänsä iästä ja kunnosta riippumatta. Fillarista on hupia ja hyötyä, se käy kulkuneuvosta ja kuntoiluvälineestä. Pyöräily on myös ekologinen tapa taittaa lyhyet ja vähän pidemmätkin matkat. Likipitäen kaikki osaavat ajaa pyörällä, mutta joillekin pyöräily sekä pyörän rakentelu ja puunaaminen ovat elämää suurempi intohimo, johon liittyy oma sanastonsa. Tunnetko seuraavat pyöräilyyn liittyvät sanat?

  1. klossi
     
  2. pannuttaa
     
  3. stonga
     
  4. rihdata
     
  5. sinkula
     
  6. fiksi
     
  7. ketjuruoska
     
  8. aavepyörä
Pyörä huollossa – mutta mitä tässä tehdään? Kuva: Riina Klemettinen, Kotus.

Vastaus

  1. Pyöräilykengän pohjassa olevan klossin avulla kenkä kiinnitetään pyörän polkimessa olevaan vastakappaleeseen eli lukko-osaan. Klossikenkiä ja lukkopolkimia käytettäessä voimansiirto on tavallista tehokkaampaa, kun pyöräilijän jalat pysyvät tiukasti ja tukevasti polkimilla.
  2. Pannuttamista luultavasti jokainen pyöräilijä haluaa välttää. Se nimittäin tarkoittaa kaatumista. Usein pannuista selviää asvaltti-ihottumalla, mutta huonomminkin voi käydä. Siksi potta eli kypärä on syytä vetää päähän aina pyörän selkään kavutessa.
  3. Stonga on ohjaustangon slanginimitys.
  4. Polkupyörän vanne rihdataan täydellisen pyöreäksi ja suoraksi pinnoja säätämällä. Rihtaaminen tehdään erityisellä rihtausavaimella työhön tarkoitetussa rihtauspenkissä. Kysymysosiossa olevassa kuvassa on rihtaaja työssään.
  5. Sinkulaksi sanotaan vaihteetonta polkupyörää, jonka takanavassa on vapaaratas. Se päästää takapyörän pyörimään silloinkin, kun polkimet ovat paikoillaan. Vapaarattaan ansiosta pyörällä voi rullailla vaikkapa alamäessä polkematta. Joidenkin mielestä esimerkiksi tavalliset mummopyörät ovat sinkuloita, mutta yleensä alan harrastajien keskuudessa sinkuloiksi kutsutaan vain sellaisia vaihteettomia pyöriä, joissa ei ole lainkaan jalkajarrua.
  6. Fiksi puolestaan on fillariharrastajien suosima vaihteeton pyörä, jossa vapaaratasta ei ole. Koska takaratas on kiinteästi lukittu navan runkoon, polkimet pyörivät aina silloin kun pyörätkin. Tästä syystä polkemista ei fiksin selässä voi noin vain vauhdissa lopettaa, ei edes alamäessä. Fiksipyöräilyn salojen oppiminen ottaa aikansa, joten tavallisen sunnuntaipyöräilijän alle tämä menopeli ei sovi.
  7. Ketjuruoskaksi nimitetään ratastyökalua, jolla pyörän ketjuratas väännetään kiinni tai auki. Ruoskamainen ulkonäky syntyy jäykän kahvan ja taipuisan ketjuosan yhdistelmästä.
  8. Aave- eli haamupyörä on kokonaan valkoiseksi maalattu polkupyörä, joka kansainvälisen tavan mukaan viedään onnettomuuspaikalle, kun pyöräilijä on kuollut liikenneturmassa. Tällaisen muistopyörän tarkoitus on osoittaa kunnioitusta onnettomuuden uhrille sekä muistuttaa ohikulkijoita liikenteen vaaroista.