Kysymys: Sallan Naruska on tullut tunnetuksi erityisen kylmänä paikkakuntana, ja uutisissa kerrotaan usein siellä mitatuista pakkasennätyksistä. Mitataanko ennätyspakkasia Naruskalla vai Naruskassa?

Vastaus: Naruska on kylä Sallassa, aivan Venäjän rajan tuntumassa. Nimi Naruska taipuu ulkopaikallissijoissa, eli kovia pakkaslukemia mitataan Naruskalla, lähdetään Naruskalle ja tullaan Naruskalta.

Kun ilmaistaan jossakin olemista, sieltä tulemista, sinne menemistä, käytetään paikannimistä joko sisä- tai ulkopaikallissijoja: ollaan Oulussa mutta Tampereella, lähdetään Maaningalle mutta Liminkaan. Oikean taivutustavan ratkaisee paikkakunnan oma, vakiintunut käytäntö. Useimmiten sijan valinta ei tuota ongelmia vieraspaikkakuntalaisellekaan, mutta eräissä nimissä kielitaju ei välttämättä kerro oikeaa muotoa. Paikkakunnan oma käytäntö kannattaa pyrkiä selvittämään, sillä väärä taivutus herättää monesti närää. Kuntien nimien taivutuksen voi tarkistaa esim. Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivulta Kuntien nimet ja niiden taivutus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (www.kotus.fi). Kuntaa pienempien paikkakuntien nimistä on taivutusohjeita mm. sähköisen Kielitoimiston sanakirjan Asutusnimihakemistossa sekä monissa kielenhuollon oppaissa.