Kysymys

Onko totta, että Helsingissä on ollut aikoinaan Heikinkatu? Oliko kyseinen Heikki joku kuuluisa henkilö?

Vastaus

Helsingissä on todellakin ollut Heikinkatu vuoteen 1942 saakka ja vieläpä erittäin keskeisellä paikalla. Heikinkatu on Helsingin nykyisen pääkadun Mannerheimintien yksi edeltäjä. Carl Gustaf Mannerheimin (1867–1951) 75-vuotispäivän kunniaksi silloiset Heikinkatu ja Turuntie yhdistettiin ja tämän uuden kadun nimeksi tuli Mannerheimintie.

Entä kuka sitten oli Heikinkadun Heikki? Erottajan ja Postitalon välinen katu sai nimen Henriks Gatan vuonna 1836 ministerivaltiosihteeri kreivi Robert Henrik Rehbinderin (1777–1841) mukaan. Suomalaistettu nimiasu Heikki pääsi Henrikin rinnalle liki sata vuotta myöhemmin. Vuoden 1925 opaskartassa mainitaan Läntinen Heikinkatu ja Itäinen Heikinkatu, ja kolme vuotta myöhemmin vahvistettiin nimipari Heikinkatu, Henriksgatan. Samalla Heikinkatu ulotettiin luoteissuunnassa Kansallismuseolle saakka.

Lähteitä

Helsingin kadunnimet. Toinen korjattu painos (1981). Helsingin kaupungin julkaisuja 24. Teos on ladattavissa myös verkosta pdf-tiedostona(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Helsingin kaupungin karttapalvelu(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)