Otsikon sanontaa käytetään usein kuvaamaan neuvottelujen vaikeaa vaihetta. Kun ilmaus on lainattu šakkipelistä, se on melkein aina erittäin ontuva. Virallisissa šakkipelin säännöissä sanotaan näin:

10.3 Jos siirtovuorossa olevan pelaajan kuningas ei ole šakissa eikä pelaaja voi tehdä mitään laillista siirtoa, peli on tasapeli. Kuninkaan sanotaan olevan ”patissa”. Peli päättyy välittömästi.

Syntynyt pattitilanne siis lopettaa pelin yhtä ehdottomasti kuin matti. Matin tehnyt pelaaja voittaa, patti on aina tasapeli. Kummassakin tapauksessa pelaajien kellot pysäytetään, pelaajat kättelevät toisiaan ja merkitsevät pöytäkirjoihinsa pelin lopputuloksen, jonka vahvistavat allekirjoituksin. Kyseistä peliä ei enää milloinkaan jatketa.

Kun televisiouutisissa sanotaan tuponeuvottelujen ajautuneen pattitilanteeseen, on ehkä vasta esitetty ylimitoitettu vaatimus ja alimitoitettu tarjous. Tupopeli ei suinkaan pääty tähän. Seuraavien viikkojen aikana kuulemme mahdollisesti vaatimusten ja tarjousten lähentyneen toisiaan, on ehkä perustettu neuvottelukuntia tai komiteoita, sovittelijat voivat puuttua asioiden kulkuun, ehdotuksia käsitellään perus- ja keskusjärjestötasolla. Ollaan vaiheessa, jota šakkipelissä sanotaan keskipeliksi: erilaisin taktisin keinoin pyritään toteuttamaan valittua strategiaa. ”Keskipeliin siirtyminen” olisi osuvampi – ja rehellisempi – nimitys sellaisille tilanteille, joissa kyseisen ”pelin” tiedetään joka tapauksessa vielä jatkuvan.

Jää nähtäväksi, muuntuuko ”patti” virheellisessä käytössä tarkoittamaan yleisesti vaikeaa välivaihetta. šakkipelin patti on ja tulee olemaan yksiselitteinen asia: peli on lopullisesti päättynyt tasan.

Ilmari Heikkilä
šakin harrastaja
Järvenpää