Ensin oli kirjahylly. Kirjojen lisäksi siihen sijoitettiin radio, sitten televisio.
Nykyisin on kotiteatteri eli kodin viihdekeskus, jonka odotetaan tarjoavan vahvoja tunne-kokemuksia ja jota jotkut nimittävätkin elämyskeskukseksi. Laitteiston keskeisenä visuaalisia elämyksiä tuottavana elementtinä on taulutelevisio, jonka kuvaruutu eli arkisemmin skriini ulottuu parhaimmillaan huoneen nurkasta toiseen. Digitelevisiossa on teräväpiirtokuva, oli sitten kyseessä plasmanäyttö tai nestekidenäyttö (LCD). Vastaanottimeen liitetään tallentava DVD-soitin eli DVD-tallennin ja pelikonsoli.
Elämykseen kuuluu vahvasti myös auditiivinen puoli. Täyden nautinnon viihdekeskuksessa on useita satelliittikaiuttimia, joiden oikeanlainen sijoittelu tilaan on tärkeää optimaalisen äänikuvan aikaansaamiseksi. Lisäksi tarvitaan erityisesti matalia taajuuksia toistava subwoofer (”alabassokaiutin”), tuttavallisesti subbari tai subi, kotoisan leikillisesti myös suppanen. Kun vain mahtava on kaunista, subwoofer-mainos voi houkutella jopa näin: ”Tunne räjähtävä tuulen henkäys ja syvimmätkin bassot.”
Kotiteatteri ja viihdekeskus voivat tarkoittaa paitsi viihde-elektroniikkalaitteiden kokonaisuutta myös koko huonetta mukitelineet sisältävine kotiteatterisohvineen. Huoneeseen on sijoitettu lisäksi ralliauton istuinta muistuttava pelituoli, johon voi kytkeä paitsi pelikoneen myös esimerkiksi MP3-soittimen. Jos tila on mediahuone, siihen kuuluu tietysti tietokone ja laajakaistayhteys. Tällainen tila on ihanteellinen työn ja huvin yhdistämiseen, mikä tuntuu olevan tavoiteltavaa aikamme ihmiselle (homo technicus).
Happamia, sanoo vanhan ajan humanisti elektroniikkateollisuuden cocktaileista. Mutta viihdekeskus, teräväpiirtokuva, mediahuone ja moni muu – humanisti voi iloita uusista, kuvaavista suomen sanoista. Sana kotiteatteri tosin tuo mieleeni lasten teatteriesitykset ja varjokuvaleikit, joskin ymmärrän kyllä, että kotielokuvateatteri on turhan pitkä sana. Kotistudio puolestaan vie ajatukset äänittämön suuntaan: tätä sanaa käytetäänkin mm. tietokoneesta, jossa on äänitys- ja editointimahdollisuudet.
Subwoofer kaipaisi kyllä kotoisaa neutraalityylistä vastinetta. Kollega ehdotti asiallista mutta pitkää matalataajuuskaiutinta, josta näytti olevan pari esiintymää Internetissä. Olisiko muita ehdotuksia?