Siirry sisältöön

2/2022

”Asia on eri”
yleiskielitalkoiden satoa

Riitta Korhonen

Tämä on eri asia, asumme eri maissa: tällä tavoin eri-sanaa käytetään yleiskielessä. Eri ei siis …

Oikeinkirjoitus ja kielioppi

Erilaisia niittykasveja, muun muassa niittyleinikki ja harakankello.

FFP2-tason suojain

Henna Makkonen-Craig

Kysymys Mitä tarkoittaa ”äf-äf-pee-kakkonen”? Mikä on tällaisen varusteen virallinen nimitys? Vastaus ”Äf-äf-pee-kakkonen” on tyyliltään arkinen …

Kysyttyä

Hyvä viranomaisen verkkotunnus yhdistyy selvästi viranomaisen nimeen

Ulla Onkamo

Toimivat verkkosivut ovat sähköisen viestinnän kulmakivi. Niitä varten viranomainen tarvitsee verkkotunnuksen tai -tunnuksia. Lainsäädäntö ei aseta verkkotunnuksille erityisiä vaatimuksia, mutta hyvin suunniteltu tunnuskokonaisuus voi lisätä luottamusta organisaatioon ja edistää palvelujen löytymistä.

Nimet

Iha, Lempi ja Ihalempi
esikristilliset itämerensuomalaiset henkilönnimet

Jaakko Raunamaa

Esikristilliset henkilönnimet kertovat muinaisista uskomuksista ja maailmankuvasta. Samalla ne tuovat lisävalaistusta itämerensuomalaisten kansojen historiaan.

Henkilönnimet

Kielet sodan varjossa: ukraina ja venäjä

Thomas Rosén

Ukrainan sota on ohjannut huomion valtion ohella paikallisiin kieliin. Yhtäkkiä monia kiinnostaa, kuinka läheistä sukua ukraina ja venäjä ovat toisilleen. Ymmärtävätkö niiden puhujat toisiaan? Kieliolot ja niihin liittyvät kysymykset ovat korostuneet Ukrainassa entistäkin enemmän Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Kieli yhteiskunnassa

Sinikeltainen metrojuna asemalla, laiturilla yksi ihminen. Taustalla aikataulunäyttö ja kuvan oikeassa reunassa ihmishahmoinen patsas.

Kirjasuomen äidit hellan ja koulun välissä

Petri Lauerma

Suomen kirjakielen historiassa oli pitkään vain miehiä. Vanhan kirjasuomen kaudelta on vaikea löytää naispuolisia kirjoittajia. Naiset alkavat näkyä kirjojen tekijöinä vasta suurimman osan 1800-luvusta käsittävän varhaisnykysuomen kauden viimeisinä vuosikymmeninä. Keitä olivat nämä kirjoittajat, suomentajat ja tietokirjailijat, joita voidaan kutsua kirjasuomen äideiksi?

Kielimuodot

Kurkistus Molièren teatterin kulisseihin

Tuija Vertainen

Näytelmäkirjailija Molièren syntymästä on kulunut 400 vuotta. Molièren näytelmissä esitetään tarkkanäköisiä havaintoja kielestä. Lisäksi monet teatterisanat, kuten kulissi, ovat lähtöisin ranskasta.

Sanat

Lavalla viisi näyttelijää, joista keskimmäinen istuu ja muut ovat kääntyneinä hänen suuntaansa.

Muistetaan muikkuja

Kirsti Aapala

Muikku on tärkeä ja arvostettu ruokakala, jolle on aikojen kuluessa kehittynyt useita eri nimityksiä. Järvien ja meren lisäksi muikeita muikkuja voi löytää myös kuivalta maalta.

Kielimuodot

Nimiä keskiajalta nykypäivään

Sari Maamies

Mediassa on tapana julkaista uutisia vuoden aikana suosituimmista lapsille annetuista nimistä. Vuonna 2021 suosituimmat ensimmäiset …

Kieli yhteiskunnassa

Outoakin oudompi astroturffaus

Henna Makkonen-Craig

Kysymys Mitä tarkoittaa sanakummajainen astroturffaus? Mikä olisi kuvaavampi ilmaus suomeksi? Vastaus Astroturffauksella tarkoitetaan organisoitua, maksettua …

Kysyttyä