Siirry sisältöön

2/1999

Aletaanko tehdä vai tekemään?

Sari Maamies, Sakari Närvänen

Kysymys: Pyytäisin näkemystänne kieleemme ”pesiytyneestä” ilmaisusta alkaa kirjoittamaan. Onko se liukumassa hyväksyttäväksi ilmaisuksi? Sakari Närvänen …

Kysyttyä

Etninen puhdistus

Riitta Eronen, Sari Maamies

Tiedotusvälineissä on käytetty Balkanin kriisistä puhuttaessa ilmausta etninen puhdistus. Sillä viitataan serbien toimiin, joiden tavoitteena …

Kysyttyä

Humaani vai humanistinen

Riitta Eronen, Sari Maamies

Toisiaan läheisesti muistuttavia sanoja humaani, humanitaarinen ja humanistinen näyttää olevan vaikea pitää erillään. Usein kuulee …

Kysyttyä

Humanitaarinen katastrofi

Riitta Eronen, Sari Maamies

Balkanin kriisistä kertovien kansainvälisten uutisten mukana on alettu käyttää myös ilmausta humanitaarinen katastrofi. Se on …

Kysyttyä

Hyvä, hyvempi, hyvin

Antti Kumento

Olen oppinut, että hyvän komparatiivi on parempi ja että vain lapset käyttävät hyvempää. Kuitenkin rapsutellessani …

Keskustelua

Intialaisesta keittiöstä: naanleipä

Riitta Eronen, Sari Maamies

Naanleipä on intialainen pyöreähkö, litteä, pehmeä, hieman lehtevä vehnäleipä, joka paistetaan tavallisesti tandooriuunissa. (Tandooriuuni puolestaan …

Kysyttyä

Johtaja ja rouva ja muita tittelipulmia

Salli Kankaanpää

Kielitoimiston neuvonnasta kysytään silloin tällöin, miten kirjekuoriin tai käynti- ja kutsukortteihin merkitään nimi ja titteli. Pulmia aiheutuu etenkin silloin, kun titteleitä on enemmän kuin yksi tai kun kirje tai kutsu halutaan osoittaa kahdelle. Mihin järjestykseen tittelit kirjoitetaan? Miten menetellään, jos halutaan kutsua henkilö puolisoineen?

Kohteliaisuus ja vuorovaikutus

Kerta kiellon päälle? Kieltäytymisen monet merkitykset

Ulla Tiililä

Niinkin yksiselitteisen tuntuiset sanat kuin kyllä ja ei osoittautuvat tositilanteessa petollisiksi. Ei voikin tarkoittaa kyllä ja päinvastoin – tai sitten ei. Kohteliaisuuteen kuuluu myös taito kieltäytyä ja tulkita kielto oikealla tavalla.

Artikkeli

Kieli ja käytöstavat

Sari Maamies

Kielitoimiston neuvontapuhelimessa ovat tuttuja asiakkaita suomen kielen tilasta ja tulevaisuudesta huolestuneet kansalaiset. Etenkin julkisen sanan …

Artikkeli

Kieli, kohteliaisuus ja puhuttelu

Matti Larjavaara

Kohteliaisuus ja ylipäätään toisten huomioon ottaminen on ihmisyhteisöissä välttämätöntä, jotta yhteiselo olisi mahdollista. Kohteliaisuutta on monenlaista ja eri lähtökohdista kumpuavaa, ja se muuttuu yhteiskunnan mukana – uudet ajat, uudet tavat. Kohteliaisuus ei silti katoa. Nuoret ikäluokat eivät kenties enää osaa tai halua teititellä, mutta tilalle on tullut jotain muuta. Katsauksen kohteliaisuuden muotoihin ja mm. puhutteluun esittää Helsingin yliopiston suomen kielen professori Matti Larjavaara.

Artikkeli