Siirry sisältöön

1999

”Geeniruoassa” ei ole aina vieraita geenejä: selkeintä on puhua muuntogeenisestä ruoasta

Risto Haarala, Tero Kivelä

Kysymys: Kun uutisissa kerrotaan geenitekniikan käytöstä ruoka-aineiden valmistuksessa, joutuu lukija ymmälle jo pelkästään terminologisen kirjavuuden …

Kysyttyä

Ajatusviiva ja yhdysmerkki

Sari Maamies, Erkki Savolainen

Kysymys: Kokemukseni mukaan on mahdotonta opettaa tutkielman kirjoittajia käyttämään johdonmukaisesti yhdysmerkkiä ajatusviivana siten, että yhdysmerkin …

Kysyttyä

Aletaanko tehdä vai tekemään?

Sari Maamies, Sakari Närvänen

Kysymys: Pyytäisin näkemystänne kieleemme ”pesiytyneestä” ilmaisusta alkaa kirjoittamaan. Onko se liukumassa hyväksyttäväksi ilmaisuksi? Sakari Närvänen …

Kysyttyä

Divertikkeleitä vai pussukoita? – Lääketieteen kieli vuorovaikutuksessa

Markku Haakana, Liisa Raevaara

Keskustelunanalyysi on uudenlainen tapa tarkastella lääkärin ja potilaan kohtaamista. Kun vanhastaan on tutkittu paljolti sanastoa, on tutkimuskohteena nyt koko vuorovaikutus lainalaisuuksineen. Kun keskustelun kulkua tarkastellaan suurennuslasilla, hetki hetkeltä, päällekkäisyydet ja tauotkin huomioon ottaen, saadaan toisenlainen näkökulma siihen, miten lääkärin ja potilaan yhteisymmärrys syntyy tai jää syntymättä.

Kohteliaisuus ja vuorovaikutus

Etninen puhdistus

Riitta Eronen, Sari Maamies

Tiedotusvälineissä on käytetty Balkanin kriisistä puhuttaessa ilmausta etninen puhdistus. Sillä viitataan serbien toimiin, joiden tavoitteena …

Kysyttyä

Etummainen

Riitta Eronen, Sari Maamies

Suomen kielen lautakunta hyväksyi muodon etummainen aiemmin yksinomaisena pidetyn etumaisen rinnalle. Tutkitussa sana-aineistossa etumainen esiintyi …

Substantiivit, adjektiivit ja pronominit

Euroalueen eurooppayhtiöt

Aino Piehl

Uusi rahayksikkömme euro näyttää tuovan mukanaan muitakin ongelmia kuin lyhentämisen. Tarkoittaako euro yhdyssanan alussa enää …

Kirjoitusasu ja ääntäminen

Euroopan unionin sisällä on monta Euroopan yhteisöä

Helena Rautala, Kimmo Tuomaala

Kuka enää muistaa, että Suomessa pohdittiin aikoinaan ankarasti, liitytäänkö Euroopan unioniin vai Euroopan liittoon? Unioni eli helppo lainasana voitti lopulta suomalaisten oman termikiistan, mutta jäljellä on vielä kysymys siitä, mikä ero on sanoilla unioni ja yhteisö. Seuraavassa Kielikellon ”kirjeenvaihtajien” raportti suoraan Luxemburgista.

Hallinnon nimet

Globalisoidutaan maailmanlaajuisiksi

Riitta Eronen, Sari Maamies

Vierassanat globalisoitua ja globalisaatio tulevat vastaan eri yhteyksissä, ja suomalaista vastinetta kysellään. Vanhastaan tutun adjektiivin …

Kysyttyä

Heliborista euriboriin

Riitta Eronen, Sari Maamies

Helibor siirtyy historiaan euroon siirryttäessä, ja tilalle tulee euribor. Lyhenne helibor tulee sanoista Helsinki Interbank …

Kysyttyä