Onhan näitä ollut, vauhtivillejä ja rytmiveikkoja, mutta nyt on syntynyt kokonaan uusi ja ällistyttävän muuntautumiskykyinen mieslaji nimeltä niilo. Joskus vain pelkkä niilo, mutta useimmiten kuitenkin johonkin erikoisalaan syvällisesti uppoutunut harrastajaniilo.

Kuittiniilo säästää kuitit ostetuista lautakasoista vähintään 10 vuotta, autoniilo tuntee kärryn kuin kärryn, pyöräniilo pyöräilee, ja nastarengasniilosta tiedämme vain vähän mutta olennaisen: kulkee nastat alla.

Olipa niilo sitten kortti-, kirja- tai nörttiniilo, aina piilee jossakin oma niilojen yhteisö, joka ottaa hänet avosylin vastaan. Valokuvausta käsittelevässä nettikeskustelussa annetaan vinkki: ”Kamera-Niilojen väittelyä eri merkkien paremmuudesta voi seurata vaikka Digicamera.netin keskustelupalstalta.” Levykaupan nettisivuilla taas huomataan, että ”uudelleenjulkaisut siis taitavat nostaa alkuperäisten hintoja, kun jokainen levyniilo herää samaan aikaan tavoittelemaan samoja harvoja alkuperäisiä”. Jos niilo ei sittenkään jaksa erikoistua, ei hätää, hän pysyy hyvässä seurassa yhtenä monista perusniiloista.

Entäs sitten alan miehet?

Niilot voivat käydä harrastuneisuudessaan hermoille, mutta ovat yleensä harmittomia eivätkä hairahdu rikoksen poluille, kuten lukuisat veitsi-, puukko- ja asemiehet. Onpa valvontakameroihin tallentunut magneettimiehiäkin, jotka raksivat magneettien avulla hälyttimet pois kaupan olevista vaatteista. Miehessäkin on pehmeä puolensa, kun hän pukeutuu pyjamaan pyjamamieheksi, mutta myös menestys tarttuu nimenomaan mieheen, ei niiloon. Kansainvälistä uraa luova kelloseppä on kellomies, eikä mikään kelloniilo. Painija Pertti Ukkola ei asiantuntijan mukaan ollut ”varsinainen niskalenkkimies”, mutta saavuttipa hän silti Montrealin olympialaisissa kultamitalin upealla niskalenkkiheitolla. Samaa professionaalista kykyä huokuvat ”tinkimätön vahvistinmies”, ”aikamoinen laitemies” tai ”armoitettu musiikkimies”.

Naisten sarja

Naisille avoimia harrastelajeja edustaa paljon pienempi ja hajanaisempi rykelmä baariminnasta niksipirkkoon, eikä mikään nimi näytä yleistyneen niilon veroiseksi yleisnimeksi. Nainen-loppuiset yhdyssanatkin vastaavat yleensä vain tavanomaisia mies-loppuisia sanoja (esimerkiksi tiedemies on saanut parikseen  tiedenaisen), mutta omanlaistaan karaktääriä löytyy sentään rotunaisesta, tahtonaisesta ja uudesta yrittäjästä puumanaisesta.