Kysymys: Ovatko puhelinnumeroiden merkintäohjeet muuttuneet? Voiko suuntanumeron ympäriltä jättää sulkeet pois?

Vastaus: Ohjeisiin on tosiaan tehty muutos. Suomen Standardisoimisliitto esittää puhelinnumeroiden ryhmittelyä koskevassa suosituksessaan, että suuntanumero on kiinteä osa puhelinnumeroa, johon suuntanumero kirjoitetaan omaksi ryhmäkseen ilman sulkeita. Tähän asti sulkeilla on ilmaistu, että suuntanumeroa ei tarvita, kun soitetaan saman numerointialueen sisäisiä puheluita.

Muutoksella halutaan yhtenäistää puhelinnumeroiden kirjoitustapaa. Myös tekninen kehitys on vaikuttanut siihen, että esimerkiksi kännykällä soitettaessa suuntanumero on yleensä pakollinen riippumatta siitä, mistä soittaa. Uutta käytäntöä voi soveltaa, kun esim. käyntikortteja, lomakkeita ja esitteitä uusitaan.

Jos sulut jätetään pois, on tärkeää erottaa suunta- ja tunnusnumerot varsinaisesta puhelinnumerosta sitovalla välinlyönnillä. Näin ne eivät joudu eri riveille. Suunta- ja tunnusnumeron ja muun numeron väliin ei edelleenkään suositella viivaa. Uuden ohjeen mukaan suuntanumero merkitään siis esim. seuraavasti:

019 123 456

08 1234 5678

Ohjeita puhelinnumeroiden ryhmittelystä on Kielikellossa 2/2006 ja Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaassa (s. 189) sekä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.kotus.fi. 

Kirjoittaja työskentelee Kielitoimistossa kouluttajana