Vuoden 2011 alussa tuli voimaan kuusi uutta kuntaliitosta. Kuntien määrä väheni 336:een, ja seitsemän nimeä hävisi kuntien nimien joukosta. Kahden kunnan liitoksissa ei kuitenkaan syntynyt uusia kunnannimiä, sillä toinen kunta otti toisen kunnan olemassa olleen nimen. Kunnanniminä poistuivat Karttula, Kuhmalahti, Kylmäkoski, Varpaisjärvi, Artjärvi, Oravainen ja Maksamaa osana Vöyri-Maksamaata.

Karttulan ja Kuopion yhdistyttyä uudeksi kunnan nimeksi tuli Kuopio. Uuden Kangasalan kunnan muodostavat taas entiset Kuhmalahden ja Kangasalan kunnat. Myös Kylmäkoski ja Akaa yhdistyivät uudeksi Akaan kunnaksi. Nimeä taivutetaan sisäpaikallissijoissa Akaa : Akaassa : Akaaseen. Uusi Lapinlahden kunta muodostui Lapinlahdesta ja Varpaisjärvestä. Orimattilan ja Artjärven kuntaliitoksesta syntyi uusi Orimattila.

Vöyrin kunta ja Maksamaa yhdistyivät vuoden 2007 alussa, jolloin uuden yhdistyneen kunnan nimeksi tuli kaksiosainen Vöyri-Maksamaa, joka taipui Vöyri-Maksamaalla. Vuoden 2011 alussa Vöyri-Maksamaa muuttui uudessa kuntaliitoksessa Oravaisten kanssa Vöyriksi. Tämän lyhyen nimen kanssa tuskin syntyy oikeinkirjoitus- tai taivutusongelmia. Asutusnimiä taivutetaan paikkakunnan oman käytännön mukaisesti joko sisä- tai ulkopaikallissijamuodoissa. Vöyri on vanha kunnannimi ja se taipuu Vöyri : Vöyrillä : Vöyrille. Uuden kunnan nimi taipuu samalla tavoin kuin vanhankin kunnan, vaikka aluerajat ovatkin erilaiset.

Vanhat nimet eivät katoa

Vaikka Karttulalla, Kuhmalahdella, Kylmäkoskella, Varpaisjärvellä, Artjärvellä, Maksamaalla ja Oravaisilla ei ole enää kunnan nimen statusta, on vanhoja nimiä hyvä käyttää edelleen esimerkiksi kotiseututyössä ja paikantamistarkoituksessa, kun puhutaan kyseisestä alueesta. Nimet säilyvät myös edelleen mahdollisuuksien mukaan peruskartoissa kylien ja kulmakuntien niminä.

Uusi Uudenmaan maakunta

Vuoden alussa tapahtui myös yksi muutos maakuntien nimissä. Kun Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan maakunnat yhdistyivät, Itä-Uudenmaan maakunnan alueella sijainneet kunnat Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo kuuluvat nyt uuteen Uudenmaan maakuntaan.

Alueella on ollut erilaisia rajoja kautta aikojen. Maakuntaliitoksen myötä uusi Uudenmaan maakunta kattaa nyt lähes saman alueen kuin aikaisempi historiallinen Uudenmaan maakunta. Uudenmaan katsotaan ulottuneen Kymijoen itäpuolelle saakka ennen vähitellen hahmottunutta Kymenlaakson maakuntaa.

Kuntaliitokset 2011

Yhdistyvät kunnatUuden kunnan nimi
KuopioKarttula         Kuopio
KangasalaKuhmalahtiKangasala
AkaaKylmäkoskiAkaa
LapinlahtiVarpaijärviLapinlahti
OrimattilaArtjärviOrimattila
Vöyri-MaksamaaOravainenVöyri-Maksamaa