Kielessä on muotinsa niin kuin muussakin ihmistoiminnassa. Joku keksii kerran puhua talouselämän julkisesta sektorista, ja ennen pitkää tämä sanonta on jokaisen talousmiehen kynän päässä, kunnes innostus taas tasaantuu. Tämmöiset muotisanonnat ovat joskus itsessään moitteettomia, vaikka yli kaiken kohtuuden käytettyinä lopulta tulevat harmillisiksi, joskus taas heti alkuun sopimattomia.
Näitä muoti-ilmauksia on mm. sana muodostaa eräissä tehtävissään. On tietysti aivan moitteetonta todeta, että pääjohtaja Sukselainen on muodostanut hallituksen. Mutta kun kerrotaan, että SAK:n työvaliokunnan muodostama lähetystö kävi pääministerin puheilla, asia ei enää ole yhtä selvä, sillä eihän oikeastaan tarkoiteta, että työvaliokunta olisi lähetystöä muodostanut, ts. pannut kokoon, vaan että lähetystönä oli työvaliokunta. Olisi parempi sanoa: SAK:n työvaliokunta kävi lähetystönä pääministerin puheilla. Vallan hassun juhlallinen on seuraava lause: Tämä kelkkamäki muodosti meidän lasten parhaan leikkipaikan. Pitäisi sanoa: Tämä kelkkamäki o l i meidän lasten paras leikkipaikka.
Kovin moni asia tapahtuu nykyään jossakin muodossa: saadaan onnittelu kukkien muodossa, pannaan vastalause adressin muodossa, jauhot nautitaan puuron muodossa jne. Yksinkertaisempaa olisi saada onnentoivotuksena kukkia, lähettää vastalauseadressi ja nauttia jauhot puurona. Siis on eri mahdollisuuksia korvata tuo muodossa-ilmaus.
Erityisesti ovat viime aikoina pistäneet silmääni pikkusanat taholta ja toimesta. Nykyään miltei mitä hyvänsä tapahtuu taholta ja toimesta. Kun kuritushuonevanki lyö kuoliaaksi toisen, tämä saa surmansa sellitoverinsa taholta; kun poliisi korjaa jonkun pahnoille, hänet pidätetään poliisin toimesta. Käyhän näin sanominen, miksei, eräissä tapauksissa nämä sanat ovat täysin paikallaankin. Kun sanomalehti kertoo hallituksen taholta ilmoitettavan sitä ja sitä, niin se haluaa sanoa, että hallitus sellaisenaan, virallisena elimenä ei ole tiedon takana, mutta että joku hallitukseen kuuluva on sen antanut. Tämä on oikeaa kielenkäyttöä. Mutta on turhaa ja tuomittavaa temppuilua sanoa esim., että valtion luonnonsuojelunvalvojan taholta huomautetaan sitä ja sitä. Luonnonsuojelunvalvoja on virkamies; hän huomauttaa itse, hänen taholtaan ei huomauteta.
Toimesta on niin ikään semmoisenaan moitteeton sana. Kun syyte nostetaan oikeuskanslerin toimesta, oikeuskansleri esiintyy aloitteen tekijänä, mutta ei toimeenpanijana. Näin on hyvä, mutta kun rikoksesta epäilty pidätetään poliisin toimesta, niin siinä pidätyksen suorittaa juuri poliisi. Olisi sekä asiallisempaa että yksinkertaisempaa ja tyylikkäämpää sanoa: poliisi pidätti miehen. Vanhan kirjasuomen agenttirakenne on nousemassa haudastaan. Ennen kirjoitettiin: karhu ammuttiin maanviljelijältä Häkkiseltä; nyt kirjoitetaan: karhu ammuttiin maanviljelijä Häkkisen toimesta. Ja kuitenkin tarkoitetaan vain: karhun ampui maanviljelijä Häkkinen. Yksinkertaisin ilmaus on useimmiten samalla paras.
(Radioesitelmä 1959)