Kysymys

Paikannimistä ei aina pelkän muodon perusteella voi tietää, taipuvatko ne ulko- vai sisäpaikallissijoissa, siis esimerkiksi Karvialla vai Karviassa. Testaa, tunnetko käytännöt: täydennä teksti suluissa annettujen nimien taivutusmuodoilla. 

1) __ (Alastaro) asuvat ovat varsinaissuomalaisia mutta 2) __ (Ylistaro) asuvat eteläpohjalaisia.

Retkibussimme lähtee 3) __(Laukaa), pysähtyy 4) __ (Suolahti) ja jatkaa matkaa 5) __(Vesanto).

Ystäväni on syntynyt 6) ___(Kylmäkoski) mutta asunut jo kauan 7) ___(Uusikaarlepyy).

Olin matkalla 8) ___ (Korppoo) mutta jäin yöksi 9) __(Inkoo).

Töysän kunta on nykyisin osa 10) ___ (Alavus).

11) ___ (Ikaalinen) järjestetään vuosittain Sata-Häme soi -tapahtuma, 12) ___ (Kaustinen) taas kansanmusiikkijuhlat.

Kuvitus: Ilmari Hakala.

Vastaus

1) Alastarolla, 2) Ylistarossa. Suomalaiset kuntien, kaupunkien ja kylien nimet voivat taipua joko sisä- tai ulkopaikallissijoissa. Samanasuisetkin asutusnimet voivat taipua eri tavoin. On hyvä noudattaa paikkakunnan omaa käytäntöä.

3) Laukaasta, 4) Suolahdessa, 5) Vesannolle. Eri paikkakunnilla taivutus on kehittynyt omanlaisekseen. Esimerkiksi -lahti-loppuiset asutusnimet taipuvat pääasiallisesti sisäpaikallissijoissa (lahdessa). Kunnannimissä on kuitenkin useita ulkopaikallissijoissa taipuvia, kuten Korpilahdella tai Ruokolahdella.

6) Kylmäkoskella, 7) Uudessakaarlepyyssä. Nimen alkuosana oleva adjektiivi taipuu useimmiten jälkiosan mukaan, mutta joihinkin nimiin on vakiintunut taipumaton alkuosa. Vanha ja uusi ovat adjektiiveja, jotka paikannimien alkuosana yleensä taipuvat kaikkialla Suomessa.

8) Korppooseen, 9) Inkooseen. Illatiivin eli tulosijan taivutuspääte on -seen, kun nimen lopussa on pitkä -oo tai -öö. Jos nimen lopussa on lyhyt -o tai -ö (Töölö, Korso), taivutuspääte on vokaali + n: Töölöön, Korsoon.

10) Alavutta. Nimen partitiivimuoto ei ole aina itsestäänselvä: Varkaus : Varkautta, Muurame : Muuramea, Lammi : Lammia.

11) Ikaalisissa, 12) Kaustisella. Suurin osa (i)nen-loppuisista asutusnimistä taipuu monikollisissa sisäpaikallissijoissa (Ikaalisissa, Kauniaisissa). Yksiköllinen ulkopaikallissijataivutus (Kaustisella) on melko harvinainen. Mahdollinen on myös yksiköllinen sisäpaikallissija (Säyneisessä) tai monikollinen ulkopaikallissija (Paraisilla).

Näiden ja 21 000 muun asutusnimien taivutuksen voit tarkistaa Kotuksen verkkosivuilta osoitteesta www.kotus.fi/asutusnimihakemisto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).