Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokanta on taas tänä vuonna laajentunut usealla tuhannella sanalla. Seuraavat sanat sisältyvät vuoden 2016 sanapoimintoihin. Tunnetko ne?

 1. karvapohjasukset
 2. kiky
 3. lumirulla
 4. marittaa, konmarittaa
 5. merenneitoreidet
 6. poke-kakku
 7. sipsikaljavegaani
 8. vihis
Kuvitus: Ilmari Hakala.

VASTAUKSET

 1. Karvapohjasukset eli karvasukset tai pitokarvasukset, arkisesti myös skinit, ovat pitopohjasukset, joiden pohjassa on pitoa ja luistoa lisäävää mohair- tms. karvaa.
 2. Kiky on lyhenne sanasta kilpailukykysopimus, joka on hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopimus Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi mm. työaikaa pidentämällä.
 3. Lumirulla on sylinterimäinen lumimuodostuma, joita syntyy tavallisesti aukealle paikalle, kun tuuli pyörittää irtolunta kovalla pinnalla (lumirulla oli Kotimaisten kielten keskuksen valitsema Kuukauden sana helmikuussa 2016).
 4. Marittaa eli konmarittaa tarkoittaa järjestämistä ja liian tavaran poistamista japanilaisen Marie Kondon kirjan KonMari oppien mukaan.
 5. Merenneitoreisillä (engl. mermaid thighs) tarkoitetaan sellaisia naisen reisiä, joiden sisäpinnat koskettavat toisiaan jalkojen ollessa vierekkäin. Ilmauksella halutaan vastustaa laihuuden ihannointia ja kannustaa kaikenlaisten vartaloiden arvostamiseen.
 6. Poke-kakku tai pokekakku (engl. poke ’tökkiä’) on kakku, jonka paistuneeseen pintaan tökitään reikiä, jotka täytetään hillolla tms.
 7. Sipsikaljavegaani tai sipsari on leikillinen ilmaus epäterveellisistä ruoista ja juomista nautiskelevalle, terveysintoilua välttävälle vegaanille. Sana oli alkujaan erään Facebook-ryhmän itseironinen nimitys.
 8. Vihis on arkikielinen nimitys kasvispiirakalle tai vegaaniselle piirakalle (vrt. lihis ’lihapiirakka’).

Kotuksen vuoden 2016 ja aikaisempienkin vuosien sanapoiminnot ovat luettavissa Kotuksen verkkosivuilla osoitteessa www.kotus.fi/sanakirjat/kielitoimistonsanakirja/uudetsanat(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).