Kotimaisten kielten keskuksen 40-vuotisjuhlaseminaarissa 12. toukokuuta 2016 esiteltiin kutsuvieraille mm. sanakirjatyötä ja virkakielenhuoltoa.

Aino Piehl (oikealla) ja Eivor Sommardahl keskustelivat virkakielestä sujuvasti kahdella kielellä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen kiitti puheessaan Kotusta monipuolisesta työstä kielen parissa ja muistutti, että Kotus on myös tärkeä kielipoliittinen vaikuttaja.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Keskuksen johtaja Pirkko Nuolijärvi puolestaan totesi, miten tiedepolitiikan linjausten ja valtion tuottavuusohjelmien vaikutuksesta Kotuksen toiminnassa on korostunut viime vuosina erityisesti palvelutehtävä ja miten palvelujen saattaminen sähköisiksi on vaikuttanut tähän. Nuolijärvi muistutti myös siitä, että maailmassa on paljon kieliyhteisöjä ja tutkijoita, jotka eivät saa tehdä työtä oman kielensä hyväksi. ”Olemme etuoikeutettuja, kun voimme tehdä omankielisiä sanakirjoja, tarkastella kielen erilaisia ilmaisuvaroja ja tarjota ohjeita, tuoda erilaisia aineistoja kaikkien ulottuville, tehdä yhteistyötä yliopistojen, virastojen ja muiden instituutioiden sekä median kanssa.”