Kolme pistettä on välimerkki, joka osoittaa, että lause jää kesken tai että ilmauksesta muuten puuttuu jotain. Merkkiä käytetään varsinkin kaunokirjallisessa ja tuttavallisessa tyylissä. Myös jonon (esim. peräkkäisten numeroiden jonon) jatkumisen voi osoittaa kolmella pisteellä. Kolmen pisteen jälkeen seuraava virke aloitetaan tavalliseen tapaan isolla kirjaimella, mutta jos kolmea pistettä seuraava jakso kuuluukin samaan virkkeeseen, käytetään pientä alkukirjainta.

Kolmea pistettä voi käyttää myös ilmauksen alussa osoittamassa, että ilmaus ei ala alusta. Tällöin kolme pistettä kirjoitetaan kiinni seuraavaan sanaan. Edelle tulee välilyönti, lainausmerkki, repliikkiviiva tms. samalla tavoin kuin ne tulisivat ilman kolmea pistettäkin.

Hän on laaja-alainen kirjailija, mikä näkyy teosluettelostakin: runoja, näytelmiä, esseekokoelmia...

Kappaleiden merkintään käytettiin roomalaisia numeroit I, II, III...

Muistathan tulla ajoissa tai...!

Mukana seikkailevat lasten suursuosikit Peppi, Nalle Puh, Muumi... Niiden seurassa aika ei käy pitkäksi.

Laivalla risteilyemäntä järjestää ohjelmaa, naamiaisia, kilpailuja, tanssikurssit... ja ottaa tietenkin vastaan myös matkustajien omia toiveita.

”Työ on tärkeä osa elämää...”, aloittaa Toivo.
”...mutta ei sentään koko maailma”, jatkaa Rauha.

Kolmen pisteen osoittama ilmauksen kesken jättäminen antaa lukijalle tulkinnanvaraa ja mahdollistaa vihjailevan tai tunnelmoivan sävyn. Monitulkintaisena merkkinä kolmea pistettä kannattaa kuitenkin käyttää harkiten. Asiatyylissä kolmen pisteen sijasta käytetäänkin yleensä muita ilmaisutapoja, esimerkiksi poiston merkkinä kahta ajatusviivaa (ks. s. 32). Ilmauksen kesken jääminen taas osoitetaan asiatekstissä tavallisesti käyttämällä lyhennettä jne., ym. tai vastaavaa ilmausta kokonaan kirjoitettuna (ja niin edelleen; ynnä muuta).

Kolme pistettä raja-arvon merkkinä

Kolmea pistettä käytetään luonnontieteen ja tekniikan kielessä raja-arvojen välillä. Sen sijaan yleiskielessä rajakohta osoitetaan ajatusviivalla (ks. s. 30).

Lämpötila on –2...+2 °C.

Helle jatkuu: lämpötila pohjoisessakin on yhä 25–30 °C.

HUOMAA! Kolme pistettä on nykyisiin tietotekniikkasovelluksiin sisältyvä erikoismerkki. Ellei sitä ole käytettävissä, merkki tehdään entiseen tapaan kirjoittamalla peräkkäin kolme pistettä.