Kolme pistettä keskeneräisyyttä osoittamassa
Kolme pistettä on harvinainen välimerkki. Sitä käytetään lähinnä kaunokirjallisessa tai tuttavallisessa tyylissä osoittamaan, että lauseesta puuttuu alku tai loppu. Sen sijaan asiatyylissä käytetään poiston merkkinä kahta ajatusviivaa (ks. Lue myös) eikä kolmea pistettä. Ilmauksen kesken jääminen taas osoitetaan tavallisesti käyttämällä lyhennettä jne., ym. tai yms.
Vesistöihin ja niiden rannoille rakennetaan jatkuvasti lisää erilaisia rakenteita, kuten johtoja, siltoja, taloja, patoja ym.
Silloin kun kolme pistettä sopii tyyliin, sitä käytetään seuraavasti:
1) Kolmella pisteellä osoitetaan, että ilmaus tai ajatus jää kesken. Pisteet kirjoitetaan kiinni edeltävään merkkiin. Niiden jälkeen tulee yksi välilyönti (paitsi jos niitä seuraa vielä toinen välimerkki). Kolmen pisteen jälkeen seuraava virke aloitetaan tavalliseen tapaan isolla kirjaimella.
Hän tuo maahan monia tuotteita: koruja, kelloja, kosmetiikkaa...
Varokin koskemasta siihen tai...!
Mukana seikkailevat lasten suursuosikit Peppi, Nalle Puh, Muumi... Niiden seurassa aika ei käy pitkäksi.
2) Kolmea pistettä voi käyttää myös ilmauksen alussa osoittamassa, että ilmaus ei ala alusta. Kolme pistettä kirjoitetaan kiinni seuraavaan sanaan. Edelle tulee välilyönti, lainausmerkki, repliikkiviiva tms. samalla tavoin kuin ne tulisivat ilman kolmea pistettäkin.
”Työ on tärkeä osa elämää...”, aloittaa Toivo.
”...mutta ei sentään koko maailma”, jatkaa Rauha.
Kolme pistettä raja-arvon merkkinä
Kolmea pistettä käytetään luonnontieteen ja tekniikan kielessä ilmaisemaan raja-arvojen väliä. Sen sijaan yleiskielessä rajakohta osoitetaan ajatusviivalla (ks. Lue myös).
Lämpötila on –2...+2 oC.
Hellettä riittää: lämpötila on 25–30 oC.