Kysymys

Onko verbeillä koettaa ja koittaa jokin ero? Olen luullut, että koettaa tarkoittaa yrittämistä, mutta usein tässä merkityksessä näkee käytettävän verbiä koittaa. Olenko väärässä?

Vastaus

Verbit koettaa ja koittaa menevät joskus sekaisin. Yksi syy siihen on puhutun kielen vaikutus. Puheessa koettaa-verbin oe-yhtymä muuttuu oi:ksi eli äännetään [koittaa], ja tämä siirtyy kirjoitukseenkin, esimerkiksi ”Oliko Mäntsälä edellä aikaansa, kun siellä koitettiin [paremmin: koetettiin] kaataa hallitus jo vuonna 1932?”

Kielitoimiston sanakirjan mukaan koettaa-verbin merkitys on ’kokeilla, tutkia’ ja ’yrittää’. Koittaa-verbi puolestaan tarkoittaa ’sarastamista, valkenemista’, esimerkiksi aamu koittaa. Verbin kuvallinen käyttö on myös tavallista: Nostalginen hetki koitti – mies sai 30 vuotta sitten kadottamansa lompakon takaisin. Virtuaalieläimistä tuli tekijänoikeustaistelun uhreja – virtuaalipupuille koitti loppu.

Koettaa-verbin taustalla on verbi kokea ja substantiivi koe, kokeen. Yhtymä oe syntyy, kun ns. astevaihtelun vuoksi k ”katoaa” tietyissä äänneympäristöissä.

Koettaa-verbistä voidaan johtaa edelleen verbi koetella ja siitä substantiivi koettelemus. Muita johdoksia ovat mm. adverbit koetteeksi, koetteilla sekä substantiivit koetin (jonkin tunnusteluun käytettävä puikko, sondi) ja koetus (esim. kestää koetus, voimainkoetus, joutua koetukselle). Kaikkiin näihin johdoksiin kuuluu yleiskielessä vokaaliyhtymä oe.

Omaa elämäänsä on sen sijaan alkanut elää sana koitos. Kielenhuollon oppaissa ja Kielitoimiston sanakirjassa koitos neuvotaan korvaamaan sanoilla koetus tai kilpailu, ottelu, kamppailu. Näin kannattaakin usein tehdä.

Toisaalta vaikuttaa kuitenkin siltä, että koitos ei kielitajussa selvästi aina enää kytkeydy koettaa-verbiin, vaan se on saanut koettamisesta eriytyneen kilpailun, kamppailun merkityksen, esimerkiksi Leijonilla ja Venäjällä on hyvin erilainen tapa valmistautua illan koitokseen. Näin käytetty koitos-sana on tyyliltään rento.