Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Tuija Vertainen

Jargonin jäljillä

Tuija Vertainen

Sana jargon on alkuaan peräisin ranskasta. Suomen kielessä sillä tarkoitetaan yleensä vaikeaselkoista, erikoisalan sanoja vilisevää kieltä. Jos kuitenkin seuraa sanan muita merkityksiä, pääsee kuuntelemaan lintujen liverrystä, selvittelemään rosvojen salakieltä ja saattaa löytää jopa jalokiven.

Sanojen taustaa

Marie de France mekossaan ja huivissaan koristeellisen pöydän ääressä kirjoittamassa kirjaan.

Asia on pöydällä
byrokratian historiaa

Tuija Vertainen

Sana byrokratia on matkannut suomeen ruotsin kautta ranskasta. Sana syntyi 1700-luvun puolivälissä asemaansa väärin käyttäneiden virkamiesten kritiikiksi.

Sanat

Kurkistus Molièren teatterin kulisseihin

Tuija Vertainen

Näytelmäkirjailija Molièren syntymästä on kulunut 400 vuotta. Molièren näytelmissä esitetään tarkkanäköisiä havaintoja kielestä. Lisäksi monet teatterisanat, kuten kulissi, ovat lähtöisin ranskasta.

Sanat

Lavalla viisi näyttelijää, joista keskimmäinen istuu ja muut ovat kääntyneinä hänen suuntaansa.

Täyttyvä kroissantti

Tuija Vertainen

Croissant-sana on esiintynyt ranskan kielessä jo 1100-luvulla, mutta leivonnaisen nimitykseksi se vakiintui 1800-luvun mittaan. Kroissantin historiaan liittyvät niin kuun vaiheet kuin wieniläisleipomokin.

Sanat

Kanvaasi, kanveesi ja kanava
Kuitukasvin monet haarat

Tuija Vertainen

Vanha viljelykasvi hamppu, cannabis sativa, on levittänyt juurensa laajalle eri kieliin. Hamppua voi löytää esimerkiksi kankaista ja niistä tehdyistä tuotteista. Lisäksi kasvin nimi yhdistää monia eri elämänalueisiin liittyviä sanoja.

Sanat

Toivotaan parasta ja pelätään pahinta

Tuija Vertainen

Pessimismi-sanan juuret ovat 1700-luvun Ranskassa ja valistusajan filosofisessa väittelyssä. Osansa sanan synnyssä oli valistusajattelija Voltairen satiirisella teoksella Candide.

Sanat