Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Klaus Laalo

Harvinaisten taivutusmuotojen pulmia

Klaus Laalo

Ruis, rukiin vai ruiksen? Häätää, hääti, hääsi vai häätöi? Harvoin käytettyjen sanojen taivuttaminen saattaa joskus aiheuttaa päänvaivaa.

Taivutus ja johtaminen

Ruispelto, jossa taipuneita rukiin tähkiä.

Helsingin slangin sanakirjo yleiskielen sanojen suunnasta

Klaus Laalo

Kielentutkija Jeongdo Kim kiinnostui Helsingin slangista tehdessään Suomessa väitöskirjaansa. Kun hän tutustui professori Heikki Paunoseen, …

Julkaisuja

Erityyppisiä väärinkäsityksiä ja niiden taustaa

Klaus Laalo

Arto Mustajoen tuore teos Väärinymmärryksiä: Miten voisimme puhua ja kuunnella paremmin? on pitkäaikaisen kypsyttelyn tulos. …

Julkaisuja

Kiinnostava valikoima sananparsia ja sutkauksia

Klaus Laalo

Mikä on sananparsi? Entä sutkaus? Nämä sanat ovat sinänsä tuttuja, mutta Pasi Klemettisen teos Hätäkös …

Julkaisuja

Etevän suomentajan magnum opus

Klaus Laalo

Kersti Juva on lähes viisi vuosikymmentä kestäneen uransa aikana tullut tunnetuksi etevänä englanninkielisen kaunokirjallisuuden suomentajana. …

Julkaisuja

Maidot ja piimät sekaisin
suomen ja viron välistä riskisanastoa

Klaus Laalo

Piimä on maitoa ja hallitus hometta: suomen ja viron kielten läheisyys synnyttää joskus hauskojakin väärinkäsityksiä, kun tutulla sanalla onkin toisessa kielessä täysin erilainen merkitys. Kun katsotaan pintaa syvemmälle, nähdään ne syyt ja kehityskulut, jotka ovat johtaneet yhteisen sanaston erilaisiin merkityksiin.

Merkitys

Helsingin slangisanojen etymologiaa

Klaus Laalo

Heikki Paunonen käsittelee Helsingin slangin lainasanojen alkuperää eli etymologiaa uusimmassa teoksessaan Sloboa Stadissa. Laajimmin ja …

Julkaisuja

Opastusta sananparsien maailmaan

Klaus Laalo

Parempi pyy -sananparsioppaansa alkusanoissa Outi Lauhakangas luonnehtii sananparsia hauskasti vanhan ajatushautomon tuotteiksi. Tällaisia vanhoja ajatushautomoita …

Julkaisuja

Juoksetaan, lämpimää, tekenyt
lapsenkielen taivutusmuotoja

Klaus Laalo

Lapsen kielenkehityksen kiinnostavimpia vaiheita on se, kun lapsi alkaa aktiivisesti kokeilla kielen mahdollisuuksia, kuten erilaisten taivutusmuotojen tuottamista. Tässä varhaiskieliopin vaiheessa syntyy monenlaisia erikoismuotoja, jotka valaisevat myös laajemmin suomen kielen ydintä.

Taivutus ja johtaminen

Monta Kalevalan sanakirjaa yksissä kansissa

Klaus Laalo

Kokenut sanakirjamies ja tietokirjailija Raimo Jussila on laatinut Kalevalan sanakirjan, jonka yksien kansien väliin mahtuu …

Julkaisuja