Siirry sisältöön

Kielikellon hakuohje

Lähes kaikki Kielikellossa julkaistut kirjoitukset vuodesta 1968 lähtien ovat lehden juttuarkistossa. Tästä aineistosta voi etsiä kirjoituksia haun sekä kategorioiden eli aihepiirien avulla.

Tietoa Kielikellon arkistosta(avautuu uuteen ikkunaan)

Hakutoiminnolla voi etsiä kirjoituksia hakusanalla sekä kategorian, kirjoittajan ja vuosiluvun mukaan.

Hakunäkymään pääsee jokaisen sivun yläpalkista klikkaamalla sanaa Haku:

Hakutoiminnon linkki sijaitsee yläpalkin oikeassa reunassa.

Avautuu seuraavanlainen näkymä:

Kielikellon hakunäkymä, jossa on kentät "Etsi hakusanalla", "Valitse kategoria", "Valitse kirjoittaja" ja "Valitse julkaisuvuosi" sekä painike "Hae".

Etsi hakusanalla

Kirjoita hakuruutuun etsimääsi aihetta kuvaava hakusana (esim. pilkku) ja paina Enteriä tai napsauta Hae-painiketta.

Vinkki: Hakuosumia voi tulla paljon. Jos käyttää hakusanana sanaliittoa (esim. kasvien nimet), sen voi kirjoittaa lainausmerkkeihin, jolloin haku on tarkempi (”kasvien nimet”). Hakutulosten määrää on mahdollista rajata myös valitsemalla kategorian, kirjoittajan tai julkaisuvuoden tai kaikki kolme.

Valitse kategoria

Kukin kirjoitus on luokiteltu aihepiirin eli kategorian mukaan. Luettelon kategorioista saa näkyviin napsauttamalla Valitse kategoria -kenttää. Aihepiirin mukaisia pääkategorioita on kuusi, ja kullakin pääkategorialla on alakategorioita. – Niiden lisäksi hakusivun kategoriavalikossa on seuraavat pääkategoriat: Artikkeli, Kielivoimistelua, Suomen kielen lautakunta ja Talkoohavaintoja. Nämä ovat vanhan Kielikellon palstojen nimiä, joita ei ole vielä ehditty käsitellä.

Huomaa: Kielikellon vanhojen kirjoitusten luokittelu eri kategorioihin on vielä kesken.

Juttu voi kuulua useampaan kategoriaan (esim. kategorioihin Nimet – Paikannimet ja Oikeinkirjoitus ja kielioppi – Taivutus ja johtaminen).

Valitse kirjoittaja

Valitse kirjoittaja -kentässä näkyvät kaikki Kielikelloon kirjoittaneet sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Nimeä ja Hae-painiketta napsauttamalla saa näkyviin luettelon kaikista kyseisen kirjoittajan teksteistä.

Vinkki: Oikeaan aakkoskohtaan pääsee kirjoittamalla sukunimen ensimmäisen tai pari ensimmäistä kirjainta. Luetteloa voi myös vierittää hiirellä laatikon oikean reunan nuolen avulla.

Valitse julkaisuvuosi

Valitse julkaisuvuosi -kentästä voi valita kirjoituksen ilmestymisvuoden. Napsauttamalla vuosilukua ja Hae-painiketta saa esille luettelon sinä vuonna ilmestyneistä kirjoituksista.

Vinkki: Ennen vuotta 2024 ilmestyneillä jutuilla on myös lehden numero, esimerkiksi 1/2023, 4/2020, joka näkyy yksittäisen artikkelin sivulla oikealla palstalla. Tätä lehden numeroa napsauttamalla saa luettelon kaikista samassa numerossa julkaistuista jutuista.

Huomaa: Muista poistaa tekemäsi valinnat napsauttamalla tekstiä ”Tyhjennä valinnat” ennen kuin teet uuden haun eri hakuehdoilla.

Kielikellon hakunäkymä, jossa hakusanaksi on kirjoitettu "pilkku" ja julkaisuvuodeksi valittu 2010. Hae-painikkeen vieressä näkyy "Tyhjennä valinnat" -toiminto (jota ei näy, jos mitään ei ole valittu).

Perusnäkymän kategoriavalikoiden käyttö

Kielikellon ylätunnisteessa on seuraavat kuusi kategoriavalikkoa:

Pääkategoriat vasemmalta oikealle: Oikeinkirjoitus ja kielioppi, Sanat, Nimet, Kielimuodot, Kieli käytössä, Kieli yhteiskunnassa.

Alakategoriavalikko aukeaa nuolta napsauttamalla:

Kielimuodot-pääkategoriasta aukeaa valikko, josta pääsee seuraaviin alakategorioihin: Yleiskieli ja puhekieli, Virka- ja lakikieli, Selkeä kieli ja selkokieli, Murteet ja slangi, Vanha kirjakieli.

Napsauttamalla alakategorian nimeä saa luettelon kirjoituksista, jotka kuuluvat kyseiseen alakategoriaan.

Kun taas napsauttaa pääkategorian nimeä (esim. Kielimuodot), aukeaa luettelo kaikista tähän kategoriaan ja sen alakategorioihin kuuluvista jutuista. Tässä pääkategorianäkymässä voi vielä tarkentaa hakua valitsemalla alakategorian:

Kielimuodot-pääkategorian sivu, jossa juttuja voi suodattaa alakategorioilla (tässä aakkosjärjestyksessä): Murteet ja slangi, Selkeä kieli ja selkokieli, Vanha kirjakieli, Virka- ja lakikieli, Yleiskieli ja puhekieli.

​​​​​​​ 

​​​​​​