Kuva: Jaakko Koskinen.

Kieli tarjoaa ilahduttavan valikoiman kepeitä sanontoja, joiden avulla voimme kyseenalaistaa lähimmäisemme mielenterveyden tai älynlahjat. Toisen järjenjuoksua voi arvuutella esimerkiksi pohtimalla, onkohan tuolla kaikki kotona.  Nykyään voi myös epäillä, mahtaako jollakulla olla kaikki muumit laaksossa, kaikki inkkarit kanootissa tai kaikki lepakot tapulissa.

Viimeksi mainittu ilmaus ei ole aivan yksiselitteinen. Aikaisemmin on nimittäin  ajateltu, että koska tapuli ei ole lepakkojen paikka ollenkaan, vain hieman vinksahtaneilla voi olla  lepakoita tapulissaan. Sanonta lainautunee meille englannista: have bats in the belfry.

Erimielisyys lepakkojen oikeasta sijainnista johtuu siitä, että sanonnat toimivat eri logiikan varassa. Ensiksi mainittu fraasityyppi perustuu ajatukseen joukosta tai ryhmästä, jonka tulee sijaita kokonaisuudessaan tietyssä odotuksenmukaisessa paikassa: muumit kuuluvat laaksoonsa, intiaanit kanoottiinsa jne. Jos näin ei ole, mielen tasapaino järkkyy. Ruotsissa voidaan samaan tapaan sanoa, että jollakulla ei ole kaikki hevoset tallissa, att någon inte har alla hästar i stallet, tai kaikki kupit kaapissa,  alla koppar i  skåpet. Ainakin jälkimmäistä ilmausta kuulee myös suomeksi.

Vaikka kokonaisen lepakkoköörin oleskelu tapulissa voikin siis olla meillä nykyään suotavaa, voidaan myös ajatella, että jotakin on päässyt väärään paikkaan, jos lepakot ovat vallanneet tapulin. Omituisina pidetyillä sanotaan  myös olevan lepakoita ullakollaan. Ruotsissa mielipuolen vintillä vilistää tonttuja: ha tomtar loftet. Sama päättelytapa on myös australialaisessa sanonnassa have kangaroos in the top paddock – höperöllä on kenguruita karja-aitauksessaan.

Tällaisten sanontojen kannalta ei ole merkitystä, missä lepakot lopulta asustavat, kuuluvatko hevoset ennemmin talliin vai laitumelle tai onko tonttuja ylipäänsä olemassa. Olennaista on, että hupsuutta voi niiden avulla hahmottaa kahdesta eri näkökulmasta: joko kaikki osaset eivät ole niille kuuluvassa paikassa tai jotkin osaset ovat joutuneet niille kuulumattomaan paikkaan.