Kysymys: Tunisiassa alkuvuodesta 2011 tapahtunutta kansannousua on nimitetty jasmiinivallankumoukseksi. Mistä nimi johtuu?

Vastaus: Nimityksen jasmiinivallankumous katsotaan noudattavan Portugalin neilikkavallankumouksen (1974) nimen mallia. Neilikan tilalla vain on Tunisian kansalliskukka jasmiini. Portugalin neilikkavallankumous sai aikoinaan nimensä siitä, että maailmalle levisi kuvia tytöistä, jotka työnsivät kukkia sotilaiden kiväärinpiippuihin. Kukat viittasivat rauhanomaiseen ja demokraattiseen vallansiirtoon. Tällaiseen verettömään vallankumoukseen viittaa myös nimitys samettivallankumous, joka oli Tšekkoslovakiassa 1989. Ukrainan demokratialiikkeen symbolina 2004 käytettiin oranssia väriä vaatteissa ja lipuissa, mistä nimi oranssi vallankumous ~ oranssikumous.

Kevättalven 2011 jasmiinivallankumous-nimitys ylitti valtioiden rajat. Lehtitietojen mukaan Kiinassa asti on kutsuttu kansalaisia kadulle jasmiinimielenosoituksiin. Tieto tapahtumista kulkee sosiaalisen median välityksellä, mistä syystä liikehdintää on kutsuttu myös mm. Twitter-vallankumoukseksi.