Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa on saatu valmiiksi laaja tekstiaineisto, joka tarjoaa läpileikkauksen 1800-luvun suomen kieleen. Luettavissa on  lähes 8,7 miljoonan sanan verran varhaisnykysuomen kaudella (noin 1810–1890) julkaistuja kirjoja, lehtiä ja sanakirjoja. Tarjolla on niin Topeliuksen Maamme-kirjan alkuperäissuomennoksen kaltaisia klassikoita kuin Ståhlbergin Valokuvauksen oppikirjan tyyppisiä harvinaisuuksia.  

Teosten valin­nassa on suosittu maallista, proosamuotoista ja alun perin suomeksi kirjoitettua kirjal­lisuutta. Mukana ovat myös ensimmäiset kansanrunojulkaisut ja merkittävimmät varhaiset suomennokset. Aineistossa on lisäksi valikoima almanakkojen liitekirjoituksia, asetustekstien otoksia ja vanhimpia lehtiä. Mukana ovat myös varhaisimmat merkittävät sanakirjat ja Meurmanin ensimmäinen suomenkielinen tietosanakirja.

Aineistoihin liittyvän hakuohjelman avulla teksteistä voidaan helposti tehdä erilaisia poimintoja. Kuka tahansa voi nyt oman tietokoneensa ruudulta lukea ja tutkia teoksia, joita kirjahuutokaupoissakin liikkuu vain satunnaisesti ja joista suurimpaan osaan on voinut aiemmin tutustua lähinnä vain mikrofilmitallenteina kirjastojen lukusaleissa.

Varhaisnykysuomen korpukseen  pääsee osoitteesta https://kaino.kotus.fi/korpus/1800/meta/1800_coll_rdf.xml(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)